Netanyahu's regering houdt stand, geen verkiezingen

Monday, November 19, 2018 |  Tsvi Sadan, Dov Eilon
Zelden heeft een toespraak van een politieke leider de Israëli's zo ontroerd, die op een harde manier hebben geleerd om wat onze politici zeggen met een korreltje zout te nemen. Maar Netanyahu's korte televisietoespraak van zondagavond was een uitzonderlijk spektakel. Het was niet zozeer de inhoud als wel de presentatie. De vermoeide, roodogige premier stortte zijn hart uit in een laatste poging om te voorkomen dat zijn coalitie uiteenvalt.

Netanyahu naderde het podium zonder omhaal en begon zijn toespraak van negen minuten, gericht tot de burgers van Israël, met het opnieuw vertellen van zijn legerervaring, zijn gevallen kameraden en zijn heldhaftige broer Yoni. 'Ik riskeerde mijn eigen leven keer op keer,' zei hij, 'om ervoor te zorgen dat ons leven hier in het land Israël veilig is. Hij benadrukte dat wanneer de veiligheid van Israël op het spel staat, er geen plaats is voor eigenbelang.

Wat betreft de manier waarop hij de laatste ronde van gevechten met Hamas heeft aangepakt, die onder zware kritiek van zijn eigen electoraat kwam, heeft Netanyahu de burgers van Israël gerustgesteld dat hij weet wat hij doet, en dat, hoewel hij de frustratie en verwarring die na de wapenstilstand is ontstaan begrijpt, wij, de burgers, niet het volledige beeld kennen, dat om veiligheidsredenen niet kan worden onthuld. Hij vroeg om het vertrouwen van de burgers, ook wanneer het lijkt alsof Israël voor terreur capituleert. En omdat de veiligheid hem zo na aan het hart ligt, verklaarde Netanyahu, neemt hij vanaf nu het ambt van minister van Defensie op zich.

'U ziet slechts een gedeeltelijk beeld van een breed opgezette campagne waar we nog steeds middenin zitten, een campagne die ik graag wil afronden. (...) Ik ga hier vanavond niet zeggen wanneer we gaan handelen of hoe we gaan handelen (…), maar we zullen wel handelen,' verzekerde Netanyahu, die uitlegde dat dingen niet altijd duidelijk zijn op het moment dat ze gebeuren, maar dat alles duidelijk zou worden als het plan eenmaal tot stand was gebracht.

'We zullen onze vijanden overwinnen (...) maar ik zeg u van tevoren, dat zal tegen een hoge prijs gebeuren,' vervolgde de premier. Hij zei toen tegen de leiders van de partijen die zijn coalitie vormen: 'Op zo'n moment laat je geen regering vallen. Op zo'n moment kies je niet voor verkiezingen. Dat zou betekenen dat je de verantwoordelijkheid uit de weg gaat'.
Netanyahu gaf geen uitleg, maar zijn woorden zinspeelden op een totale oorlog in de nabije toekomst. Hij vroeg de burgers van Israël eenvoudigweg om geduldig te zijn, en riep de leiders van de coalitie op om hun ego's buiten de deur te laten en samen te werken voor het welzijn van Israël. Netanyahu verliet vervolgens de zaal zonder verdere opmerkingen.

De toespraak kwam slechts enkele dagen na het aftreden van minister van Defensie Avigdor Lieberman, die de coalitie achterliet met een krappe meerderheid van 61 zetels in de Knesset.

Naftali Bennett en Ayelet Shaked vanochtend vroeg (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Liebermans vertrek uit de regering werd gevolgd door een ultimatum van de leider van het Joodse Huis en de huidige minister van Onderwijs, Naftali Bennett, dat hij als volgende minister van Defensie zou worden benoemd. Het ultimatum van Bennett werd door bijna alle politieke analisten, deskundigen en commentatoren gezien als de doodssteek voor de huidige regering, vooral nadat het Joodse Huis een verrassende persconferentie bijeenriep nadat dit door Netanyahu was afgewezen. Iedereen was er zeker van dat Bennett en zijn nummer 2, minister van Justitie Ayelet Shaked, Lieberman zouden volgen door Netanyahu in de steek te laten en zijn coalitie met een minderheid achter te laten.

Gisteren heeft Netanyahu met Bennett gesproken, en iedereen was benieuwd, of hij uit vrees voor verkiezingen aan de eis van Bennett zou voldoen en hem tot de nieuwe minister van Defensie benoemen. Want Netanyahu had en heeft geen belang bij nieuwe verkiezingen, vooral niet na het bereiken van een wapenstilstand met Hamas, die door een groot deel van de Israëlische burgers als een nederlaag wordt gezien.

Vanmorgen kondigden Bennett en Shaked echter aan, dat ze de uitdaging van Netanyahu aanvaarden en zonder voorwaarden in de regering zullen blijven, behalve één, dat Netanyahu zich aan zijn belofte houdt om het leger en zijn veiligheidsbeleid in een andere richting te sturen. 'Ik veronderstel dat ik een politieke prijs zal betalen,' zei Bennett, 'maar het is beter wanneer de premier ons verslaat in een politieke strijd dan wanneer [Hamas leider Ismail] Haniyeh ons verslaat'.

Bennett bekritiseerde Netanyahu voor besluiteloosheid en gebrek aan vechtlust. Hij zei ook dat 'onze militairen de procureur van IDF meer vrezen dan Yahyah Sinwar [de militaire leider van Hamas],' aldus verwijzend naar wat velen beschouwen als het gebrek aan wil van IDF om oorlogen te winnen, en zijn bezorgdheid voor juridische kwesties, die ten koste van efficiënte en professioneel-uitgevoerde militaire opdrachten komen.

De 'capitulatie' van Bennett heeft slechts het mysterie vergroot betreffende de grote campagne waar Israël nu voor staat, en de Israëli's blijven zich afvragen wat er in de nabije toekomst gaat gebeuren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.