Hamasleider: 'Volgende keer raketten op Tel Aviv'

Monday, November 19, 2018 |  Redactie Israel Today
Wapenstilstand ja, vrede nee. Zo kun je de situatie beschrijven na het bereiken van de wapenstilstand tussen Hamas en Israël vorige week. Sindsdien is het inderdaad stil geworden in het grensgebied met de Gazastrook, afgezien van de nog steeds voortdurende 'mars van de terugkeer', die elke vrijdag nog steeds enkele duizenden Arabieren naar het grenshek brengt.

Je moet je niet laten misleiden door deze relatieve rust. Dit blijkt ook uit de verklaring van Hamasleider Yahya Sinwar tijdens een evenement ter herdenking van de Hamas-terroristen, die bij de botsing met een Israëlische speciale eenheid om het leven kwamen.

Met een pistool in zijn hand - naar verluidt van een van de Israëlische soldaten - zei Sinwar: 'Volgende keer zal het raketsalvo Tel Aviv en de omgeving bereiken. Wat dachten de Israëlische leiders toen ze geld en brandstof uit Qatar lieten komen? Dat we ons bloed verkopen voor diesel en dollars? Zij (de Israëli's) werden teleurgesteld en hebben hun doel gemist.'

Hij zei verder dat hij had overlegd met de leider van Hamas' militaire tak, Muhammad Deif, over de dood van Khan-Junis brigadecommandant Nour es-Deen Baraka, die omkwam in de schotenwisseling met de Israëlische speciale eenheid. 'Deif vroeg me te zeggen dat Tel Aviv en omgeving als volgende aan de beurt zijn. De eerste raketten in Tel Aviv zullen Israël verrassen,' zei hij.

Hamas is verder verplicht om 'de blokkade te doorbreken en onze gewapende bevolking een fatsoenlijk leven te garanderen'. Toen richtte hij zich tot de Israëlische premier Netanyahu en zei: 'Wie Gaza op de proef stelt, zal alleen de dood en gif vinden. Onze raketten zijn nu nauwkeuriger, hebben een groter bereik en meer springstof dan in het verleden'.

De toespraak van de Hamas-leider werd ook gehoord door Achmed Abd al-Khaliq, voorzitter van de Egyptische delegatie die vorige week de leiding van Hamas in Gaza had ontmoet om de details van de wapenstilstand met Israël te bespreken. Hij was bij het evenement aanwezig. Pas daarna is de delegatie vertrokken. Erg optimistisch zullen de Egyptenaren waarschijnlijk niet zijn geweest.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.