Groeten uit Israël: Wij hebben ook een OV-chipkaart

Monday, November 19, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Plotseling is de zomer weer terug. Blauwe hemel, warme zonnestralen. Alleen de nog vochtige aarde bij ons in de tuin herinnert nog aan de regen van afgelopen week. Mijn trui heb ik vanochtend weer in de kast gestopt, want hoewel het vroeg in de ochtend nog wat koel is, zijn de temperaturen even later al best prettig. Een licht jasje is ruim voldoende. En ook dat heb ik hier in de redactie al opzij gelegd. Maar we moeten ons niet laten misleiden, het is eind november. Komende woensdag zullen de temperaturen alweer dalen, en vanaf donderdag melden de regen, de bliksem en het onweer zich weer.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, zonder veel temperatuur­verandering. In de ochtend harde oostenwind in de bergen in het noorden. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Be'er Sheva 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 214,655 meter onder de zeespiegel.

Vandaag was ik wat later op de redactie, omdat gisteravond onze dochter voor een kort 'thuisbezoek' naar huis was gekomen. Na een weekeinde op de legerbasis wilde ze gewoon weer een keer in haar eigen kamer en bed slapen. Dat kan ik goed begrijpen. Maar daarvoor moest ik haar vanochtend vroeg om kwart voor zes wekken, om haar op tijd naar het station te kunnen brengen. Want om 8 uur moet ze zich weer voor dienst melden. Zij en ook wij kunnen echt tevreden zijn dat ze haar militaire dienst in Tel Aviv mag doen. Dat kun je echt als een voorrecht beschouwen.

Na einde dienst gaat onze dochter dan graag nog wat langs de haven van Tel Aviv wandelen, waar veel winkels, restaurants en cafés zijn. Een keurige plek om wat bij te komen en om nieuwe energie te tanken voor de dagelijkse routine op de legerbasis. Soms veroorlooft onze dochter zich ook wel eens een leuk dinertje in een van de restaurants aan de haven. Daar is men al gewend om maaltijden aan de militairen van de basis te leveren. Nog tien maanden, dan is onze dochter weer gewoon burger, zo snel gaat dat.

Ontspanning aan de haven van Tel Aviv (Foto: Dov Eilon)

Gisteren las ik in het nieuws dat men ritten met de nieuwe sneltrein van Jeruzalem naar de luchthaven niet meer van tevoren hoeft te bestellen. Zoals u wellicht al weet, verkeert de nieuwe treinverbinding naar en van het nieuwe spoorstation in Jeruzalem zich nog in de testfase. Daarom moet men zich voor een rit minstens twee dagen van tevoren aanmelden. Dat is nu voorbij. Je kunt nu gewoon naar het station gaan en in de trein stappen.

Binnenkort zal men dat ook in de andere richting kunnen doen, van de luchthaven naar Jeruzalem. Ook deze rit zal tijdens de testfase, die nog tot eind december duurt, gratis zijn. Voor deze ritten heb je een persoonlijke Rav-Kav-kaart nodig, vergelijkbaar met onze OV-chipkaart. Dat betekent dat het grootste deel van de toeristen die na aankomst op het vliegveld naar Jeruzalem willen rijden, nog niet met de trein mogen. Want de persoonlijke Rav-Kav-kaart kun je alleen hier in Israël krijgen. Maar geen nood. Binnenkort is deze testfase immers voorbij, en dan kan iedereen met de trein reizen, waarheen en wanneer hij maar wil.

Van de luchthaven naar Jeruzalem met de trein, binnenkort voor iedereen

Ik begrijp niet waarom het me tot nu toe nog niet is gelukt om ten minste éénmaal met de trein vanuit Jeruzalem te rijden. Dat zal wel aan de slechte aansluiting liggen. Want op de luchthaven moet je eerst bijna een half uur wachten totdat de trein naar Modi’in komt. Daarom rijd ik liever met de bus, die me binnen 30 minuten bijna voor mijn voordeur aflevert. Aan een rechtstreekse aansluiting naar Modi’in wordt nog gewerkt, en het zal nog wel anderhalf jaar duren totdat die klaar is. Maar dan zal ik wel elke dag met de trein naar mijn werk rijden.

Het is best chic, het nieuwe spoorwegstation 'Yitzchak Navon'

En nu wens ik u ene prettige en rustige maandag, en een goede start in de nieuwe werkweek. Overigens gaat het nieuwe decembernummer van het Israel Today Magazine binnenkort naar de drukker. Kijk er maar naar uit! Alle belangrijke actuele nieuwsberichten zullen zoals altijd hier op onze website staan. Ik hoop dat het alleen maar goede berichten zullen zijn. Het ga u goed!

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.