Groeten uit Israël: Herinneringen aan uitstapjes

Sunday, November 18, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Nadat het vrijdag behoorlijk goed heeft geregend en de zon bedekt was met een dichte grijze wolkendek (zie titelfoto), was het gisteren weer zonnig en aangenaam warm, een aangename afsluiting van een vrij regenachtige week. Ik wil dan ook niet klagen over de regen, want die hebben we nodig. Het was goed voor onze tuin, de aarde was gisteren nog echt nat, ondanks de zon. En ook het Meer van Galilea zal dankbaar zijn, want het waterpeil is dit weekend eindelijk weer gestegen. Deze halve centimeter is nog niet veel, maar het is in ieder geval een koerswijziging nadat het waterpeil pas maandenlang was gedaald.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met een lichte temperatuurstijging. Het blijft droog. In de bergen in het noorden en midden van het land waait een sterke oostelijke wind. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 25 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, bij de Dode Zee 28 graden, Be'er Sheva 28 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea steeg in het weekeinde met een halve centimeter en ligt nu 214.655 meter onder de zeespiegel.

We brachten het weekeinde weer thuis door (dat doen we het liefste), want donderdag kwam onze oudste zoon al samen met zijn vriendin op bezoek. Vrijdag hebben we dan samen met hen en onze jongste samen doorgebracht. Onze dochter mocht het weekend weer in de basis doorbrengen. De zonnige Shabbat brachten we deels in onze tuin door, de warme zonnestralen samen met de nog natte aarde waren erg aangenaam. Omdat we de natuur vrijwel voor de deur hebben, voelen we ons niet genoodzaakt om een uitstapje te maken vanwege het mooie weer.

Ongeveer 100.000 Israëli's dachten er anders over dan wij en gebruiken de zonnige dag na de regenachtige week met een uitstapje naar de natuur in de nationale en natuurparken. Tot de populairste excursie­bestemmingen in het weekeinde behoorden de nationale parken Masada, Caesarea, Yarkon, Apollonia en Ein Hemed. Klik op de namen van de parken voor meer informatie op de website van de Israëlische Parken en Natuur Autoriteit.

100.000 Israëliërs gebruikten het mooie weer voor een excursie naar de natuurparken.

Toen onze kinderen nog klein waren, vonden we het vooral leuk om op Shabbat naar Ein Hemed te gaan. Dit relatief kleine park ligt vlak voor Jeruzalem, niet ver van Abu Gosh. In het park bevinden zich de overblijfselen van een kruisvaarderskasteel, dat vaak als achtergrond voor evenementen wordt gebruikt. Ik denk graag terug aan een middeleeuws festival als herinnering aan de kruisvaarderstijd. De kinderen konden zich dan verkleden, er was middeleeuwse muziek en allerlei activiteiten. Een ander bijzonder kenmerk van het park is het water dat er het hele jaar door stroomt. Ein Hemed is echt een leuke plek om te bezoeken. En al het gebied eromheen. Na een bezoek aan het park kunt je naar Abu Gosh rijden voor een hummusmaaltijd.

Gezinnen met kleinere kinderen kunnen een paar leuke uren doorbrengen in Kibbutz Tzuba, waar er een klein maar fijn pretpark is, Keftzuba, met attracties en speelruimtes voor de kinderen. Ook daar zijn we vroeger veel geweest. De kinderen kunnen zich uitleven en de ouders kunnen genieten van de lucht van de bergen van Jeruzalem en een beetje ontspannen.

Keftzuba in Kibbutz Tzuba, plezier voor de kinderen, berglucht en wat ontspanning voor de ouders.

Maar dat is voor ons verleden tijd. De volgende keer dat ik het park bezoek zal er zeker met een kleinzoon zijn. Maar tot die tijd zal ik nog wat moeten wachten.

En nu begint de nieuwe week. Ik wens ons allen een rustige en vreedzame week toe, waarin we zeker ook zullen vernemen of er binnenkort verkiezingen zullen zijn. Zoals altijd houden wij u in ons dagelijks nieuws op de hoogte van dit en al het andere nieuws dat hier bij ons belangrijk is. Ik wens u een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.