Voor het eerst een christen als Israëlisch ambassadeur

Sunday, November 18, 2018 |  Yossi Aloni
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft voor het eerst een Arabische christen tot ambassadeur benoemd. De diplomaat George Deek is benoemd tot de nieuwe Israëlische ambassadeur in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

Hij werkt al tien jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en werd onlangs benoemd door de hoogste benoemingscommissie van het ministerie van Buitenlandse Zaken, onder leiding van directeur-generaal Yuval Rotem,

Deek is sinds begin 2017 senior adviseur van het kantoor van de directeur-generaal. Drie jaar lang was hij plaatsvervangend ambassadeur in Nigeria en plaatsvervangend ambassadeur in Noorwegen (2012-2015) en twee jaar lang werkte hij als advocaat op de afdeling Internationaal Recht. Deek werd in elke functie die hij bekleedde zeer geprezen.

In Oslo werkte hij in 2014 gedurende 8 maanden als tijdelijk leidinggevende, inclusief de tijd van Operatie Tzuk Eitan. Tevens plande en leidde hij als delegatieleider en politiek gezant een staatsbezoek van president Peres aan Oslo, waarvoor hij een onderscheiding ontving van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het kabinet van de president. Voor zijn activiteiten tijdens deze periode en vooral tijdens zijn inzet in Gaza ontving hij in 2014 de onderscheiding 'Beste Medewerker' van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deek is afgestudeerd aan de masteropleiding internationaal recht van de Georgetown University en het befaamde Fulbright-programma (2016) en is sinds 2007 werkzaam als advocaat in Israël.
Deek is lid van een Arabisch-christelijke familie die al honderden jaren in Jaffa woont. Hij is de enige christen in het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nooit eerder in de geschiedenis van het land was een Israëlische christen benoemd tot ambassadeur.

Deek is een populaire en veelgevraagde docent bij pro-Israëlische organisaties zoals AIPAC en Stand with Us. Zijn toespraak in Oslo, waar hij het verhaal van zijn familie vertelde en sprak over de bijdrage van Israël aan de democratie, tolerantie en stabiliteit in het Midden-Oosten, werd op het internet viraal beschreven als 'de beste toespraak van een Israëlische diplomaat'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.