Arabisch christen uit Oost-Jeruzalem bij Grenspolitie

Sunday, November 18, 2018 |  Redactie Israel Today
Het dagblad Yediot Achronot doet vandaag verslag van een Arabische christen uit Oost-Jeruzalem, die net zijn vier maanden durende basisopleiding bij de Israëlische grenspolitie heeft afgerond en binnenkort zal beginnen met zijn reguliere dienst als agent bij de grenspolitie.

Israëlische Arabieren zijn niet verplicht om in het leger te dienen. Toch zijn er steeds meer die ervoor kiezen om dienst te nemen in het Israëlische leger om hun land te dienen. Dit geldt ook voor T, wiens naam helaas geheim moet worden gehouden voor zijn eigen veiligheid.

De 19-jarige T woont met zijn moeder in een stadsdeel van Oost-Jeruzalem. Hij en zijn familie komen uit het noorden van Israël. Sinds zijn vierde levensjaar wonen ze in Jeruzalem. Omdat T het enige kind is, moest zijn moeder zijn dienst in een gevechtseenheid met haar handtekening goedkeuren. Zijn vader stierf acht jaar geleden aan kanker, sindsdien heeft T zijn moeder geholpen en geld verdiend als ober en in hotels.

In zijn gesprek met de krant vertelt T ons dat hij er al op twaalfjarige leeftijd droomde van een baan bij de grenspolitie. 'Ik dacht na over hoe ik het land kon dienen en me kon ontwikkelen', zegt T., 'en de grenspolitie was in mijn ogen de beste keuze'.

Hij moet echter in zijn stadsdeel geheim houden dat hij zijn dienst in de grenspolitie is begonnen. Hij is niet bang voor zichzelf, maar vreest dat dit zijn familie zou kunnen schaden. Om de twee weken verlaat hij de basis in uniform, dat hij vervolgens in het centrale busstation verwisselt voor zijn burgerkleding. Hij laat ook zijn wapen achter op de basis. Zijn vrienden rijden hem dan rechtstreeks naar de deur van zijn huis. 'Ook andersom doe ik het zo', vervolgt T Hij verlaat het huis in zijn burgerkleding. Pas in het busstation verwisselt hij dit voor het uniform.

Drie van zijn vrienden hebben zich laten aansteken door zijn enthousiasme om het land te dienen en zullen binnenkort in dienst treden bij het Israëlische leger.

Woensdag zal T zijn basisopleiding afronden en het insigne van de Grenspolitie krijgen. 'Ik zal overal strijden waar ik nodig ben,' zegt hij. Het is echter beter als hij niet wordt ingezet in zijn stadsdeel, waar in het verleden vaak rellen hadden plaatsgevonden, uit angst om herkend te worden, zegt hij. 'Ik wil het liefst dienen bij de grenspolitie in Judea en Samaria, waar altijd het meeste gebeurt,' vervolgt hij en besluit met de woorden: 'Het is voor mij een eer om het land te dienen en te beschermen. Dit is mijn land, zoals het is voor elke persoon die in dit land woont'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.