VS steunt bij VN Israëls controle over Golanhoogten

Sunday, November 18, 2018 |  Redactie Israel Today
De Verenigde Staten hebben vrijdag voor het eerst tegen het jaarlijkse besluit van de VN tot veroordeling van de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten gestemd. Tot nu toe hadden de Verenigde Staten zich slechts van stemming onthouden.

Afbeelding: De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley (Archieffoto: Amir Levy/Flash90)

De VS was daarmee het enige land dat zich bij de stemming aan de kant van Israël stelde. De Amerikaanse VN-ambassadrice Nikki Haley, die aan het einde van het jaar haar functie zal neerleggen, kondigde donderdag al het Amerikaanse besluit aan om deze keer tegen de VN-resolutie te stemmen. 'De Verenigde Staten zullen zich niet langer onthouden van stemming bij de stemming tegen de Israëlische controle over de Golanhoogten. De hele stemming is alleen gericht tegen Israël. De verwoesting die het regime van de Syrische president Bashar Assad overal achterlaat, bewijst alleen maar dat hij niet in staat is om de controle over iedereen te hebben,' zei ze.

De symbolische stemming over het besluit, dat geen enkel effect heeft, eindigde met een grote meerderheid van 151 staten die dit voorstel steunen, tegen 14 onthoudingen en 2 stemmen tegen, die van Israël en de Verenigde Staten.

De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon bedankte de Amerikanen voor hun steun en zei: 'Het lijkt in politiek opzicht niet erg populair om tegen deze beslissing te stemmen, dus de Amerikaanse stem is erg moedig. Israël is niet bereid zich bloot te stellen aan het gevaar. De Golanhoogten zijn van cruciaal belang voor de Israëlische veiligheid en wij hebben het volste recht om zeggenschap te hebben over de Golanhoogten. Ik wil duidelijk zijn: Israël zal zich niet terugtrekken van de Golanhoogten en het is tijd dat de internationale gemeenschap dit accepteert'.

VN-ambassadeur Danny Danon becommentarieert het besluit betreffende Golanhoogten.

De 'Speciale Commissie voor Politiek en Dekolonisatie van de VN' nam vrijdag nog acht andere besluiten tegen Israël dan deze, toen de resultaten van het jaarlijkse 'Verslag van de Speciale Commissie voor onderzoek van Israëlische praktijken inzake de mensenrechten van Palestijnen en andere Arabieren in de Bezette Gebieden' werden voorgelezen. Deze resoluties werden gesteund door landen zoals Syrië en Saoedi-Arabië.

Duitsland sloot zich er ook bij aan en steunde acht van de in totaal negen besluiten tegen Israël. Slechts één keer onthield het zich van stemming toen het opriep tot de oprichting van een 'speciale commissie om Israëlische praktijken te onderzoeken'.

De aanvallen van Hamas met meer dan 500 raketten en mortiergranaten op Israëlische steden, waarbij één persoon werd gedood en ongeveer 70 mensen gewond raakten, werden in geen enkele resolutie veroordeeld of genoemd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.