25 jaar Oslo-akkoorden: een uitgestelde oorlog

Friday, November 16, 2018 |  Aviel Schneider
In deze Duitstalige video bespreekt hoofdredacteur Aviel Schneider het nut van de Oslo-akkoorden, die 25 jaar geleden door Israël en de Palestijnen werden gesloten. De Nederlandse vertaling van zijn betoog verscheen in het oktobernummer van het Israel Today Magazine. Reden om een abonnement te nemen.

Na vijfentwintig jaar wordt er nog steeds gediscussieerd over het nut van de Oslo-akkoorden. Deze akkoorden die in september 1993 door Yasser Arafat en Yitzchak Rabin werd gesloten, leidden tot de oprichting van de Palestijnse Autonomie. De PLO (Palestijnse Bevrijding Organisatie) werd daarbij erkend als regering van het Palestijnse volk.

Is Oslo mislukt, of hebben deze akkoorden toch tot de beste en economisch succesvolste periode geleid uit de geschiedenis van de staat Israël? Israëli’s, die achter de akkoorden stonden, geloofden destijds dat hieruit welvaart, stabiliteit en echte vrede zouden voortkomen. Anderen beschouwden het als ‘het paard van Troje’. De aanvankelijke euforie maakte na een paar weken al snel plaats voor het besef dat Israël een grote vergissing had begaan.

Volgens een enquête ter gelegenheid van de vijfentwintigste verjaardag van de Oslo-akkoorden is 68 procent van de Israëlische bevolking van mening dat Oslo volkomen is mislukt. En 67 procent vindt ook nog dat de formule ‘land voor vrede’ geen basis meer kan zijn voor nieuwe onderhandelingen. Gregg Roman van het Middle East Forum, presenteerde het rapport onlangs aan het Israëlische parlement.

Opmerkelijk is dat vijfentwintig jaar na de Oslo-akkoorden 59 procent van de linkse politici is teleurgesteld. De 81-jarige schrijver en winnaar van de Israëlprijs, Yehoshua, was een van de bedenkers van het land-voor-vredeconcept en een voorstander van de tweestatenoplossing. Hij zei een paar maanden geleden dat Arafat de wereld heeft misleid.

Midden-Oostendeskundige en tv-commentator Ehud Ya'ari, noemde het feit dat men de terrorist Arafat in het land had laten blijven en de PLO als regering van het Palestijnse volk had erkend, een fundamentele fout. Hij zei: ‘Rabin had de Palestijnen een ultimatum willen geven omdat Arafat zich niet aan de afspraken hield. Maar toen werd Rabin vermoord, en zijn opvolger Shimon Perez deed er niets aan.’

Volgens de Palestijnen hield ook Israël zich niet aan de afspraken. Ze hadden 98 procent van de zogenaamde bezette gebieden zullen ontruimen. Dat was echter niet mogelijk omdat Arafat niets deed om de terreur een halt toe te roepen.

Ik was erbij toen de eerste politieagenten van de Palestijnse Autoriteit vanuit Jordanië over de Allenbybrug, gewapend Israël en Jericho kwamen binnen marcheren. Terwijl ze zich nog op Jordaans grondgebied bevonden, had Israël de Palestijnse politieagenten met machinegeweren bewapend, echter zonder munitie. De PLO had geëist dat ze er zouden uitzien als gewapende helden. De tegenprestatie zou zijn dat de PA de Palestijnse terreur zou bestrijden. Maar dat gebeurde niet. In plaats daarvan werden dezelfde geweren op Israëlische burgers gericht.

Officiële bronnen tonen aan dat het geweld na Oslo vele malen groter was dan in de vijftien jaar ervoor (1978 tot 1993). In die periode zijn in totaal 270 Israëli’s vermoord door Palestijnse terroristen. In de vijftien jaar na Oslo (1993 tot 2008) zijn 1.450 mensen het slachtoffer geworden van terreur. Dat is dus vijf keer zoveel.
Ook aan Palestijnse kant steeg het aantal doden, vooral na de eenzijdige ontruiming van de Gazastrook in de zomer van 2005. Ook dat was een gevolg van Oslo.

Het Oslo-proces is mislukt, en daarom zijn de Israëli’s veel meer op rechts gaan stemmen. Politiek links Israël heeft nu geen schijn van kans om aan de macht te komen en dat frustreert natuurlijk. De hoop dat door de Oslo-akkoorden een nieuw Midden-Oosten zou ontstaan is de bodem ingeslagen. Wat we eraan hebben overgehouden is diepe teleurstelling aan beide kanten.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.