Groeten uit Israël: Wat een week was dat!

Friday, November 16, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Wat een week was dat! Een hagel van raketten vanuit de Gazastrook, burgemeesters­verkiezingen, protesten van boze burgers in het zuiden die niet begrijpen waarom ze weer in de steek worden gelaten met de raketten, en het aftreden van minister Lieberman van Defensie. En toch hebben we de vrijdag weer gehaald, samen met een groot vraagteken over de toekomst van onze regering.

Maar nu is het weekeinde, tijd om weer eens afstand te nemen van deze bijna onmogelijke realiteit waarin we ons bevinden. Overigens zijn we ook dit weekeinde weer niet voltallig. Onze jongste zoon is dinsdag van zijn korte trip naar Milaan en Venetië teruggekomen. Maar onze dochter 'mag' ditmaal de shabbat weer op de legerbasis doorbrengen. Ik ben benieuwd wanneer we weer eens voltallig aan tafel zullen zitten om de shabbat te ontvangen.

Onze jongste zoon heeft overigens gisteren zijn officiële oproepbericht van het leger voor komende zomer ontvangen. Die datum is in de meeste gevallen niet het werkelijke datum van het begin van de militaire dienst. We weten ook nog niet wat onze zoon daar gaat doen; hij zal nog voor verdere ondervragingen en testen worden uitgenodigd. Pas daarna ontvangt je een brief waarin je een aantal mogelijkheden aangeboden krijgt. Toch zullen we voorlopig augustus 2019 in het ook houden.

Eindelijk is het koel geworden. Ook in Modi’in is het vooral ’s ochtends vroeg en ook ’s avonds best fris. Gisteren ben ik voor het eerst met een trui aan naar buiten gegaan. En het regent. Gisteren en vannacht heeft het zelfs heet hard geregend. Eindelijk hoef ik onze tuin niet meer te begieten. Dat bespaart niet alleen werk, maar ook geld. De regen zou overigens later op de dag minder worden, en vanaf morgen zou dan mogelijk de zon alweer schijnen.

Eindelijk regen, zoals het hoort. Modi’in vanochtend vroeg (Foto: Dov Eilon)

En hier is het weer voor vandaag in Israël: In het noorden en midden van het land zijn er af en toe regenbuien met mogelijk onweersbuien. Voor het seizoen lage temperaturen. Gevaar van overstromingen in de wadi's van de woestijn van Judea en in de buurt van de Dode Zee. De regen valt in de loop van de dag. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, bij de Dode Zee 26 graden, Be'er Sheva 22 graden, Eilat op Rode Zee 25 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea blijft ongewijzigd op 214,66 m onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettig weekeinde en een aangename shabbat. Hopelijk wordt het een rustig weekeinde. Hoe het dan verder gaat, zullen we volgende week zien. Nu stoppen we eerst even. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.