Wijdverspreide woede in Israël na wapenstilstand met Hamas

Thursday, November 15, 2018 |  Yochanan Visser
Nadat 460 raketten in iets meer dan één dag op zuidelijk Israël waren afgevuurd, sloten de Israëlische regering en Hamas op dinsdagavond met behulp van Egyptische bemiddeling een wapenstilstand. Dit nieuws veroorzaakte boosheid onder velen in Israël, met name onder de bewoners van de Gaza-gordel.

Foto: Israëlische demonstranten hebben de doorgang voor humanitaire hulp naar de Gazastrook geblokkeerd, terwijl hun huizen onder vuur liggen van Hamas’ raketten. (Tomer Neuberg/Flash90)

De beslissing kwam nadat de IDF (het Israëlische leger) begonnen was reservisten op te roepen om ‘essentiële krachten’ langs de grens met Gaza te versterken. Door vele waarnemers werd deze maatregel gezien als voorbereiding op een grondaanval.

Op hetzelfde moment hield het Israëlische veiligheidskabinet een zeven uur durend overleg met de top van Israëls veiligheidstroepen. In die tijd kwamen zij niet tot een stemming over een militaire operatie op grote schaal tegen Hamas en de andere Palestijnse terreurgroepen in Gaza.

Op dinsdagavond en woensdagochtend werden er demonstraties met schoolkinderen gehouden in de grensstad Sederot en in de kuststad Ashkelon. In de kuststad werd maandagavond een gebouw getroffen door een raket van Hamas.
Israëlische bewoners van zuidelijke steden en gemeenschappen zeiden dat ze na achttien jaar onder terreurdreiging geleefd te hebben, er genoeg van hadden. Zij gaven de regering er de schuld van geen dodelijke klap aan Hamas en de andere Palestijnse terreurgroepen in Gaza toegediend te hebben.

Op het politieke front bracht het besluit tot de nieuwe wapenstilstand met Hamas de verdeeldheid binnen het Israëlische kabinet aan het licht. Woensdag leidde het tot het aftreden van de minister van Defensie Avigdor Liberman, die verslaggevers had verteld dat de wapenstilstand ‘een overgave aan terreur’ was.

Hamas vierde ondertussen de wapenstilstand met Israël alsof het een nieuwe overwinning behaald had en beweerde woensdag dat het aftreden van Liberman ‘een bekentenis van een nederlaag en een teken van falen [was] om het Palestijnse ‘verzet’ onder ogen te zien’. Deze opmerking werd gedeeld door Israëlische commentatoren zoals Tal Lev Ram, een journalist die werkt voor de krant Maariv.

De verdeeldheid in het Israëlische kabinet over het beleid ten aanzien van Gaza en het aftreden van Liberman zouden uiteindelijk kunnen leiden tot de val van de regering van premier Netanyahu. Dat wil zeggen, zolang de Israëlische premier niet zwicht voor de eis van minister van Onderwijs Naftali Bennet om hem te benoemen tot de nieuwe minister van Defensie.
Bennet ontkende heftig dat hij voor de wapenstilstand met Hamas geweest zou zijn. Onmiddellijk nadat Liberman had aangekondigd dat hij zou aftreden, maakte Bennet duidelijk dat zijn partij Het Joodse Huis de coalitie zou verlaten als hij de Defensieportefeuille niet zou krijgen.

De linkse partijen in Israël zijn al aan de slag gegaan in de veronderstelling dat er vervroegde verkiezingen op komst zijn. Ook de leider van de Zionistische Unie, Avi Gabbay, eist dat Netanyahu aftreedt.
De Israëlische premier verwierp echter de kritiek op zijn beleid ten opzichte van de Palestijnse terreurgroepen in Gaza.

Verklaring van Netanyahu
In een toespraak tijdens de staatsherdenking van de 45ste verjaardag van het overlijden van de voormalige Israëlische premier David Ben Goerion, ging Netanyahu in op de huidige situatie. Hij beweerde dat de vijanden (in Gaza) Israël om een wapenstilstand hadden gesmeekt. Ook zei hij dat het publiek in Israël niet in staat is om ‘het totaalbeeld van de veiligheid van Israël’ te zien.

‘Onze vijanden smeekten om een wapenstilstand en ze weten heel goed waarom,’ zei de langst dienende Israëlische premier. Hij voegde eraan toe dat hij in tijden van crisis leiderschap moest tonen en ‘cruciale overwegingen moest maken die voor de vijand verborgen moesten blijven’.
‘Ik kan niet uitweiden over onze plannen voor de toekomst. Wij zullen de juiste voorwaarden en de juiste tijden voor de Staat Israël bepalen, die juist zijn voor de veiligheid van onze burgers’, aldus Netanyahu. Hiermee hintte hij naar een mogelijke toekomstige actie tegen Hamas in Gaza.

Hamas heeft de wapenstilstand woensdagochtend al geschonden toen een terrorist granaten gooide naar IDF-militairen die de grens met Gaza bewaakten. De terrorist, die bovendien een mes bij zich droeg, werd beschoten en later gearresteerd door de Israëlische militairen.

Volgens de Israëlische analist Shimrit Meir, die geïnterviewd werd door The New York Times, beheerst de terroristische organisatie het hele conflict met Israël.
Meirs conclusie werd gedeeld door andere analisten, zoals Ha’aretz journalist Amos Harel, die schreef dat de Palestijnse terroristen ‘sterk toenamen in brutaliteit’.

Een andere Israëlische commentator plaatste deze video om zijn mening te geven over hoe Israël momenteel met Hamas handelt:

Anderen pleiten voor een duidelijk Israëlisch beleid voor de omgang met Hamas.

Dr. Ronit Marzan, een onderzoeker in de Palestijnse politiek en maatschappij aan de Universiteit van Haifa en voorzitter van het Chaikin Geostrategy Instituut zegt het volgende. ‘Als het [Hamas] een terroristische organisatie is, dan is het verboden om de groep te helpen financiële steun te verkrijgen. Maar als het een politieke speler is, dan moeten we, naast het helpen met de overdracht van fondsen aan zijn regering, Hamas accepteren als onderdeel van het Palestijnse politieke systeem naast de Palestijnse Autoriteit en er officieel mee in contact zijn.’

Weinigen in Israël zullen Hamas echter ooit accepteren als onderdeel van het Palestijnse politieke systeem, vooral na de gebeurtenissen van de afgelopen zeven maanden.
Zo heeft premier Netanyahu de tak van de Moslimbroederschap bijvoorbeeld vergeleken met de Jihadistische Islamitische Staat-groepering. Zelfs leden van de linkse Israëlische oppositie hebben herhaaldelijk opgeroepen tot beslissende actie tegen de terreurgroep die zich blijft inzetten voor de vernietiging van de Joodse Staat.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.