Zoetigheden in Gaza - Regeringscrisis in Israël

Thursday, November 15, 2018 |  Dov Eilon, Redactie Israel Today
Terwijl de nieuwe wapenstilstand in Gaza door veel Israëli's als een overgave aan terreur wordt gezien en Israël in een regeringscrisis is beland door het aftreden van minister van Defensie Avigdor Lieberman, viert Gaza feest.

Afbeelding: Snoepjes en feeststemming in Gaza (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Gaza is in overwinnings­stemming. Gisteren, na het bekend worden van het aftreden van Lieberman, werden in de straten van Gaza snoepjes uitgedeeld aan voorbijgangers om de overwinning van Hamas op Israël te vieren.

Volgens Hamas-leider Ismail Haniye, die gisteren voor het eerst sinds het begin van de laatste geweldsronde in het openbaar verscheen, heeft Hamas twee keer een overwinning behaald, eerst een militaire overwinning en na het aftreden van de minister van Defensie Lieberman een politieke overwinning.
Haniye zei dit tijdens een rouwbezoek aan een familie van een Palestijn die gedood werd door schoten van Israëlische soldaten. Daarmee toonde hij ook, dat hij niet bang was voor een Israëlische operatie om gericht te doden.

Eerder werd het ontslag van Lieberman gevierd met een feestelijk optocht naar het huis van de Hamas-leider. In de sociale netwerken zijn talrijke cartoons en posts gepubliceerd, waarin Lieberman belachelijk wordt gemaakt.

Hamas viert overwinning
Nadat Hamas en zijn bondgenoten meer dan 400 raketten op zuidelijk Israël hadden afgevuurd, met als gevolg veel schade, meer dan een dozijn gewonden en één dodelijk slachtoffer, eisten de meeste Israëli's dat hun regering eindelijk toestemming zou geven voor de militaire reactie die een einde zou maken aan de dreiging van Hamas voor hun huizen. Maar in plaats daarvan accepteerde de regering van Netanyahu een wapenstilstand van Egyptische bemiddelaars, en minister van Defensie Avigdor Lieberman nam uit protest ontslag.

In deze omstandigheden, in het bijzonder het vertrek van Lieberman uit de regering, moesten de meeste Israëli's met tegenzin toegeven dat Hamas deze ronde van gevechten inderdaad had gewonnen. Ter gelegenheid hiervan produceerde Hamas de volgende geanimeerde video die de overwinning ruimschoots overtreft.
Het geluid is in het Arabisch, en de ondertitels zijn in het Hebreeuws (Hamas wilde er zeker van zijn dat de Israëli's het zien en begrijpen), maar de beelden zijn vrij duidelijk:

'Wapenstilstand is overgave aan Hamas'
In Israël is de sfeer allesbehalve feestelijk. De meeste Israëli's, vooral de inwoners van het zuiden, zien de wapenstilstand als een overgave aan Hamas. Men stond Hamas toe, in Israël over de agenda beslissen, volgens de protesten van gedeprimeerde burgers die sinds gisteren aan de gang zijn, die 24 uur per dag in of bij de veiligheidsruimten moesten verblijven toen er vanuit de Gazastrook ongeveer 500 raketten op hen werden afgevuurd.

Vandaag plannen de burgers van het Zuiden een demonstratie in Tel Aviv, voor de Kiria, het hoofdkwartier van het Israëlische leger en het ministerie van Defensie, dat momenteel in handen is van premier Netanyahu.

Nieuwe verkiezingen of Bennett minister van Defensie?
Netanyahu moet nu beslissen of hij de post van minister van Defensie overdraagt aan Naftali Bennett van Het Joodse Huis, als voorwaarde voor de voortzetting van de coalitie, of dat hij zelf besluit de Knesset te ontbinden en binnen 90 dagen nieuwe verkiezingen te houden. De media gaan ervan uit dat Netanyahu de voorkeur geeft aan nieuwe verkiezingen in plaats van toe te geven aan de dreiging van Bennett en en hem de post van minister van Defensie te geven.

Volgens een onderzoek van het Israëlische nieuws HaChadashot is 74 procent van het Israëlische publiek ontevreden over de acties van Netanyahu met betrekking tot de escalatie in het zuiden van het land. De partij van Lieberman zou nu twee zetels meer krijgen bij verkiezingen dan voorheen, terwijl Likoed 29 zetels zou krijgen, dat is minder dan bij vorige peilingen.

Het lijkt tijd om de kiezers in Israël te laten beslissen hoe nu verder te gaan. De huidige wapenstilstand stelt niemand in het Zuiden gerust. Iedereen weet dat de dag komt dat de sirenes weer zullen janken als er een raket uit Gaza op weg is naar Israël.

Video: Protesten in Israël, vreugde in Gaza

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.