Israël moet eindelijk beslissen wat het met Hamas wil

Wednesday, November 14, 2018 |  Redactie Israel Today
De laatste ronde van zware gevechten in en rond de Gazastrook eindigde opnieuw met een voorspelbare wapenstilstand die Hamas intact en goed bewapend liet, klaar om Israël op een later tijdstip weer te bestoken.

Dat resultaat heeft geleid tot een toenemend aantal stemmen die eisen dat de regering-Netanyahu ofwel eindelijk een einde maakt aan de dreiging van Hamas voor de bijna 1 miljoen mensen die in het zuiden van het land wonen, ofwel aftreedt.
Dit ongenoegen met onze huidige premier en zijn beleid tegenover de door Hamas geregeerde Gazastrook klinkt in het politieke spectrum.

Tijdens een Israëlisch televisie-nieuwspanel over de situatie in Gaza, verwoordde de bekende commentator dr. Ronit Marzan, een onderzoekster op het gebied van Palestijnse politiek en maatschappij aan de Universiteit van Haifa en voorzitster van het Chaikin Geostrategy Institute, wat velen nu voelen. Israel Today heeft dr. Marzan gevraagd om haar standpunt uit te leggen aan onze lezers.

Hoewel velen het misschien niet eens zijn met de aanbeveling van dr. Marzan om Hamas als een politieke speler te accepteren, klinkt haar stellingname - dat Israël eindelijk zijn relatie met Hamas verheldert en dienover­een­komstig handelt in alle situaties – als waar.

Dr. Ronit Marzan:
'Hamas staat voor complexe uitdagingen, zowel binnen als buiten de Palestijnse arena, de regionale arena en de internationale arena.

'De eerste van deze uitdagingen is de erosie van zijn status als politiek leiderschap in het licht van de humanitaire crisis in Gaza. Hamas vindt het moeilijk om het sociale contract te handhaven, dat het ondertekend heeft toen het democratisch verkozen werd als leider in de Palestijnse parlementsverkiezingen van 2006. Er is grote behoefte aan financiële steun om te kunnen reageren op de groeiende ontevredenheid onder de bevolking.

'De tweede uitdaging is de erosie van haar heroïsche imago als nationale bevrijdings­beweging. Door het aanvaar­den van financiële hulp (van Qatar via Israël) zonder substantiële vooruitgang in de kwestie van de Palestijnse soevereiniteit, lijkt het of Hamas het geboorterecht ('Palestina') heeft verkocht voor een kom linzensoep (de gemelde koffer met contant geld).'

'De derde uitdaging is de verzwakking van de militaire operationele kracht van Hamas. Wanneer Israël de bezittingen van Hamas aanvalt, verzwakt en vernedert het de militaire vleugel van de groep (de Izz ad-Din al-Qassam Brigades), waardoor velen zich in plaats daarvan aansluiten bij de gelederen van zijn rivaliserende islamitische facties.

'In het licht van dit alles moeten we ons niet laten meeslepen in een beleid van gericht doden (vermoorden van Hamasleiders), wat in het verleden geen vérstrekkende veranderingen in de situatie heeft teweeggebracht. Integendeel, het huidige Hamas-leiderschap moet behouden blijven als aanspreekpunt voor de dialoog, want zonder dit leiderschap zal de chaos alleen maar toenemen.

'Het is tijd voor Israël om een duidelijke strategie ten aanzien van Hamas te formuleren. Als het een terroristische organisatie is, dan is het verboden om de groep te helpen financiële steun te verkrijgen. Maar als het een politieke speler is, dan moeten we, naast het helpen van de overdracht van fondsen naar zijn regering, Hamas accepteren als onderdeel van het Palestijnse politieke systeem naast de Palestijnse Autoriteit en er officieel mee in contact zijn.

'In het laatste geval zou Israël moeten aandringen op verzoening tussen Hamas en de PA, wat een volgende regionale of internationale conferentie zou faciliteren, die wordt bijgewoond door Israël en de Arabische staten'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.