Minister Lieberman neemt ontslag wegens 'overgave'

Wednesday, November 14, 2018 |  Redactie Israel Today
Minister van Defensie Avigdor Liberman heeft tijdens een speciale bijeenkomst van zijn fractie (Yisrael Betenoe, Israël Ons Huis) zijn ontslag aangekondigd.

Afbeelding: Minister van Defensie Avigdor Lieberman die zijn ontslag aankondigt (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

In een verklaring zei hij: 'Ik sta hier om mijn ontslag uit het ambt van minister van Defensie van de Staat Israël bekend te maken. De vraag rijst waarom juist nu. Naar mijn mening is hetgeen gisteren is gebeurd, de wapenstilstand, samen met het proces van overeenstemming met Hamas, een overgave aan terreur. Er is geen andere naam voor, het betekent niets anders dan zich overgeven aan terreur'.

Het aftreden van Lieberman wordt 48 uur na het officiële indienen van het ontslag van kracht. Samen met Lieberman zal zijn partijgenote, de minister voor Immigratie en Integratie Sofa Landver, waarschijnlijk ook ontslag nemen uit haar functie.

Binnen de coalitie werd gezegd, dat indien Lieberman ontslag zou nemen, de ontbinding van de Knesset onvermijdelijk zou zijn. Vanuit Likoed werden ook andere stemmen gehoord, dat nieuwe verkiezingen niet nodig zouden zijn en dat het ambt van minister van Defensie op Netanyahu zou worden overgenomen.

Een andere coalitiepartner, Het Joodse Huis, heeft al zijn belangstelling getoond voor de vacante post bij het ministerie van Defensie. De huidige minister van Onderwijs Naftali Bennett zou het ambt voor zichzelf opeisen als voorwaarde om in de coalitie te blijven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.