Wapenstilstand met Hamas - Tot de volgende ronde

Wednesday, November 14, 2018 |  Dov Eilon
Eigenlijk was niemand echt verbaasd toen gisteren melding werd gemaakt van een akkoord over een hernieuwde wapenstilstand tussen Hamas en Israël. Waarom ook niet, mag men zich afvragen, je moet immers altijd voor rust kiezen. We willen onze rust. Vooral de inwoners in het zuiden van het land, bij de Gazastrook, verlangen naar niets meer dan rust.

Afbeelding: Vernietigd huis in Ashkelon (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Maar bijna niemand is tevreden met de laatste wapenstilstands­overeenkomst. Hamas kan bijna 500 raketten op Israëlische burgers afschieten, en uiteindelijk weten de terroristen dat de politici in Israël niet werkelijk iets tegen hen durven te ondernemen. Deze laatste ronde tussen Hamas en Israël was een van de meest intense ooit. Zelfs tijdens de Gaza-oorlog in 2014 kan ik me geen dag herinneren dat er bijna 500 raketten op ons werden afgevuurd.

Natuurlijk moest het Israëlische leger op de raketaanvallen reageren. Dat deed het ook, met luchtaanvallen op meer dan 120 doelen van Hamas in de Gazastrook. Daarbij was het leger ook zo aardig en heeft altijd voor het bombarderen van een gebouw gewaarschuwd, zodat de mensen daar de tijd hadden om in veiligheid te komen.
Hamas van zijn kant doet dat natuurlijk niet. Ze schoten zoveel mogelijk raketten in een bepaald gebied, zodat minstens één van de raketten een huis zal raken, bij voorkeur met de bewoners erin. Een aantal huizen in Ashkelon en Sderot werden gisteren zwaar beschadigd, een man, een Arabier uit Hebron is omgekomen, twee vrouwen raakten ernstig gewond.

Het was gisteren slechts een kwestie van tijd dat de Egyptenaren en andere landen zouden ingrijpen om de rust te herstellen. Dat is ook begrijpelijk. Maar we hadden van het verleden moeten leren. Want bijna iedereen hier in het land is er zeker van dat het slechts een kwestie van tijd is voordat het weer een paar raketten zal 'druppelen'.

En hoe zit het met de 'marsen van de terugkeer' bij het grenshek, die al een traditie zijn geworden? Deze zullen zeker worden voortgezet, zoals meerdere malen door vooraanstaande Hamas-leden is verklaard.

De bewoners van het grensgebied met de Gazastrook zijn het zat. Ze waren bereid om voor langere tijd in de veiligheidskamers te blijven of zelfs om hun huizen voor een bepaalde periode te verlaten, totdat het Israëlische leger eindelijk voor rust had gezorgd. Maar dat lijkt Israël niet te willen. Het lijkt erop dat de huidige situatie in de Gazastrook de Israëlische regering zeer goed bevalt.

Misschien is men gewoon bang voor een tijd waarin Hamas niet langer aan de macht zou zijn in de Gazastrook. Wie zou haar plaats innemen? Misschien heeft Israël gelijk, dat Hamas en Fatach van de Palestijnse leider Machmoud Abbas niet met elkaar kunnen opschieten, ook al hebben ze bijna een jaar geleden een verzoenings­akkoord ondertekend. Zo zal er nooit de bij velen geliefde tweestaten­oplossing kunnen komen.

Maar hoe zal de Israëlische regering haar beslissing, om geen actie te ondernemen tegen Hamas, motiveren tegenover de inwoners van het Zuiden? Is het in orde dat Hamas-terroristen 500 raketten op Israëlische burgers afvuren en er vervolgens vrijuit gaan?

Protest tegen de wapenstilstand bij de ingang van de stad Sderot, afgelopen nacht.

Terwijl in de Gazastrook de overwinning wordt gevierd, gaan de inwoners van het zuiden de straat op om te protesteren tegen de tussen Israël en Hamas overeen gekomen rust. En het is hier bij ons echt rustig. Het laatste raketalarm was gisteren om 16:48 uur. We zullen waarschijnlijk geen andere keuze hebben dan van de tijdelijke rust te genieten, tot de volgende keer. Maak je geen zorgen, de volgende 'ronde' komt zeker.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.