Israëlische kritiek op Netanyahu vanwege wapenstilstand

Wednesday, November 14, 2018 |  Tsvi Sadan
Israëli’s kwam de laatste wapenstilstand met Gaza ter ore via Hamas en Al Jazeera. De wapenstilstand volgt op een tweedaags spervuur van vijfhonderd raketten. Pas later lieten de Israëlische media het land weten dat het kabinet had ingestemd met deze wapenstilstand. De wapenstilstand kreeg veel kritiek te verduren in Israël.

Geen van de hoogste nationale leiders – waaronder de premier, het ministerie van Defensie of een ander lid van het Veiligheidskabinet – bood zelfs maar een summiere verklaring voor de beslissing om zo op zijn minst de rauwe emoties van zo’n 800.000 Israëli’s te sussen. Deze burgers hadden net een angstaanjagende 48 uur in schuilkelders doorgebracht.

Wat de Israëli’s wel hoorden via een bericht van bepaalde ministers van de regering was dat het kabinet verdeeld was over het aanvaarden van de Egyptische wapenstilstand. Minstens vier kabinetsleden hadden er tegen gestemd. Dit was in tegenspraak met een lek van de regering, dat waarschijnlijk van premier Benjamin Netanyahu kwam. Volgens dit lek was de aanvaarding van de wapenstilstand unaniem.

Het gebrek aan eenheid, de verwarring en de misverstanden, de pogingen om elkaar de schuld te geven van het miezerige resultaat van deze laatste ‘gevechtsronde’ (zoals we het hier noemen), waren de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen voor de gehavende inwoners van Zuid-Israël. De afgelopen acht maanden hebben zij geleden onder brandende vliegers die hun velden verbrandden, af en toe raketbeschietingen gericht op hun steden en een constante staat van alertheid. Dit laatste betekent dat hun kinderen vaak niet eens naar school kunnen.

Voor hen en vele andere Israëli’s was het aanvaarden van de wapenstilstand een daad van lafheid: een duidelijke capitulatie aan een paar duizend Hamas- en Islamitische Jihad-schurken die Israël terroriseren wanneer ze maar willen.
Majoor-Generaal Amiram Levin (gepensioneerd), een voormalig adjunct-directeur van de Mossad, ging zelfs zover te zeggen dat Israël een witte vlag heeft gehesen.

'Bende slappelingen zonder ruggegraat'
Maar Sharon Gal was degene die het beste tot uitdrukking bracht wat veel Israëli’s vandaag de dag voelen. Hij is een voormalig lid van de Knesset voor de Yisrael Beiteinu partij en een populaire rechtse radiopresentator. Gal wordt doorgaans gemeden door de bekende media in Israël, maar deze keer werd zijn gepassioneerde toespraak herhaald op alle grote televisie- en radiostations. In de toespraak bestempelde hij leden van Netanyahu’s kabinet als een bende slappelingen zonder ruggengraat. Het Hebreeuwse woord hiervoor is ‘smartoet’, wat letterlijk een vloerkleed betekent waar iedereen overheen loopt.

‘Luister naar mij, beste kabinetsleden,’ zei hij. ‘Als jullie slappelingen zonder ruggengraat geen moeilijke beslissing kunnen nemen, ga dan naar huis. Jullie spraken wekenlang als Rambo. Vanaf elk podium hebben jullie gedreigd met harde en beslissende maatregelen… maar uiteindelijk ruziën jullie met elkaar en verlaten jullie de kinderen uit het zuiden van Israël die ’s nachts hun bed niet droog kunnen houden… waarom ter wereld zouden Joodse kinderen in angst naar bed moeten gaan?’

Gal keerde zich toen met zijn toorn naar zijn voormalige partijleider, minister van Defensie Avigdor Lieberman: ‘Deze minister van Defensie, deze speelgoed-Rambo, is als een muis… Ik zal [zijn belofte] nooit vergeten: ‘Let op mijn woorden, als ik minister van Defensie wordt, zal [Hamasleider Ismail] Haniyeh binnen 48 uur dood zijn,’ zei hij. Je bent een absoluut niets. Haniyeh leeft, en jij zit daar op je gemak.’

Gal uitte de frustratie van veel Israëli’s. Hieronder zijn er veel van Netanyahu’s eigen kiezers; velen van hen beloven nu om nooit meer op hem te stemmen. Deze woede, zelfs onder Likoed-stemmers, was het meest zichtbaar in de door raketten geteisterde zuidelijke stad Sderot. Daar reageerden honderden inwoners op de aankondiging van de wapenstilstand door de hoofdweg van de stad met brandende banden te blokkeren. Ook riepen zij: ‘Ons bloed is niet goedkoop’ en ‘Wij zijn geen tweederangsburgers.’

Vanochtend blokkeerden meer demonstranten de weg naar de Kissufim-doorgang om de levering van goederen naar Gaza te voorkomen. Daarnaast protesteerden middelbare scholieren in het zuiden tegen het besluit van de regering door thuis te blijven, ondanks het feit dat het leger het heeft toegestaan om weer naar school te gaan.

Israëli’s van over de hele politieke kaart protesteren nu tegen wat zij zien als een zwakke en besluiteloze regering wiens beloften om Hamas’ aanvallen te stoppen, keer op keer leeg zijn gebleken. Minister van Winingbouw Yoav Galant, lid van het kabinet, heeft geprobeerd het publiek gerust te stellen door te beweren dat de zaak nog niet is afgerond. Volgens hem zal Hamas nog steeds een beslissende slag krijgen. Maar er is niemand die het gelooft.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.