Moshe Leon is nieuwe burgemeester van Jeruzalem

Wednesday, November 14, 2018 |  Redactie Israel Today
Na een spannende verkiezingsnacht heeft de hoofdstad van Israël een nieuwe burgemeester. Zijn naam is Moshe Leon, die zijn rivaal Ofer Berkovitch met drie procentpunten verschil versloeg.

Afbeelding: Moshe Leon, de nieuwe burgemeester van Jeruzalem, viert zijn overwinning (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Nadat ongeveer de helft van alle stemmen in Jeruzalem waren geteld, leek het er eerst op dat de niet-religieuze kandidaat Ofer Berkovitsj de stemming zou winnen, hoewel hij bij de verkiezingen van twee weken geleden iets minder stemmen had gekregen dan Mosje Leon. Berkovitch leidde af en toe met meer dan 10 procentpunten voorsprong op zijn rivaal.

Maar na de bekendmaking van het eindresultaat waren er in het kamp van Berkovitsj verdrietige gezichten. Moshe Leon kreeg uiteindelijk ongeveer 6000 stemmen meer, zodat ook de stemmen van de 3800 soldaten die nog niet zijn geteld, de verkiezingsuitslag niet meer kunnen veranderen. Moshe Leon neemt nu het ambt over van de vertrekkende burgemeester Nir Barkat. Hij is accountant en behoort tot de Sefardische Joden, die uit de landen rond de Middellandse Zee afkomstig zijn.

Ontgoocheling na de bekendmaking van de verkiezingsuitslag. Ofer Berkovitsj met aanhangers (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Gisteravond was er nog hoop in het kamp van Ofer Berkovitsj, nadat de plaatsvervangend minister van Volksgezondheid Ja'akov Litzman en zijn partij Agoedat Yisrael (onderdeel van Verenigd Torah Jodendom) hun steun hadden uitgesproken, zodat een groot aantal orthodoxe Joden hun stem uitgerekend aan de niet-religieuze kandidaat Ofer Berkovitsj gaven.

Nir Barkat steunde de verkiezing van Moshe Leon en was aanwezig bij het daarop volgende overwinningsfeest. Ook minister van Binnenlandse Zaken Arie Deri van de Shas-partij, die ook achter Moshe Leon stond, belde de nieuw gekozen burgemeester van Jeruzalem en feliciteerde hem met zijn overwinning.

In zijn toespraak tijdens het overwinningsfeest zei Moshe Leon dat hij de burgemeester van alle burgers van de stad zal zijn. Nu is het tijd om de daad bij het woord te voegen. Vervolgens bedankte hij de burgemeester van de laatste tien jaar, Nir Barkat, voor zijn werk ten behoeve van de stad. 'Er zijn veel uitdagingen die ons niet gemakkelijk te wachten staan in deze complexe en prachtige stad,' zei hij.

De stad Ramat Gan heeft ook een nieuwe burgemeester. Het voormalige Knessetlid en Israëlische ambassadeur bij UNESCO Carmel Shama HaCohen zal de zittende burgemeester Israel Singer vervangen.
In Bat Yam versloeg Likoed's kandidaat Zvika Brot de huidige burgemeester Yossi Bachar, die tot verbazing van velen de steun van premier Benjamin Netanyahu had gekregen.

De opkomst bij de tweede ronde van de verkiezingen van gisteren in 54 districten, steden en gemeenten was 40 procent, in Jeruzalem slechts 31,5 procent.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.