ANALYSE: Israël bereidt zich voor op derde Gaza-oorlog

Tuesday, November 13, 2018 |  Yochanan Visser
De IDF (het Israëlische leger) bereidt zich voor om reservisten op te roepen, zo vertelde IDF-woordvoerder Brigadier Generaal Ronen Manelis aan verslaggevers op dinsdagochtend. Het Israëlische leger zei dat de oproep dinsdagmiddag zou moeten plaatsvinden. Men zou zich voor nu beperken tot de mobilisatie van ‘essentiële krachten’. De IDF kondigde echter ook aan dat de mobilisatie zou kunnen worden ‘uitgebreid’, indien nodig.

Foto: Israëlische militairen ontmoeten elkaar en bidden op een verzamelpunt in de buurt van Gaza. (Hadas Parush/Flash90)

De dramatische aankondiging kwam nadat sinds maandag vierhonderd raketten op zuidelijk Israël neerkwamen. Het is een duidelijk teken dat Israël zich voorbereidt op een nieuwe oorlog tegen Hamas en de andere Palestijnse terreurgroepen in Gaza.

Magen David Adom, de Israëlische hulpverlenersorganisatie en ambulancedienst meldde dat 27 Israëliërs gewond raakten door de enorme raketaanvallen vanuit Gaza. Een inwoner van de kuststad Ashkelon werd gedood door een raket die maandagnacht op zijn huis terechtkwam.
Het slachtoffer bleek een 48-jarige Palestijnse Arabier uit Hebron te zijn. Enkele uren nadat de politie en de brandweer aankwamen bij het gebouw wat door de verwoestende ontploffing volledig vernietigd was, werd de man gevonden.

De aanloop naar wat de derde Gaza-oorlog zou kunnen zijn, begon dit weekend. Een Palestijnse terrorist uit Gaza infiltreerde een Israëlische gemeenschap die zich nabij het grenshek bevind. Hij stak vervolgens een kas in brand voordat hij door de Israëlische veiligheidstroepen werd gearresteerd.

Het incident werd gevolgd door een schietpartij tussen een elite undercover-eenheid van de IDF en leden van Hamas’ militaire vleugel Izz-a-Din al-Qassam. Dit gebeurde zondagavond in het gebied van de Palestijnse stad Khan Younis in Gaza.
De geheime operatie (bedoeld om inlichtingen te verzamelen) ging mis toen leden van Izz-a-Din al-Qassam de IDF-eenheid ontdekten. Zij probeerden de particuliere auto waarmee de IDF-eenheid reisde, te stoppen.

In de daaropvolgende schotenwisseling werden zeven Hamas-terroristen gedood. Onder hen was Barakeh, een commandant van de Qassam Brigade die naar verluidt verantwoordelijk was voor het terreurtunnelproject van Hamas. Daarnaast diende hij als commandant van Hamas’ regionale bataljon in Khan Younis.
Aan de Israëlische kant werd Luitenant Kolonel Mem (zoals hij om veiligheidsredenen wordt genoemd), een senior Druze IDF-commandant, gedood tijdens de strijd. Bij de strijd waren Israëlische gevechtsvliegtuigen en helikopters betrokken die de ontmaskerde militairen kwamen redden.

Als reactie op de mislukte IDF-operatie in Gaza begon Hamas de Israëlische gemeenschappen en steden in de Gazagordel met raketten te beschieten.
De aanvallen hielden aan tot maandagnacht, kwart over een. Daarna leek een gespannen rust hersteld te zijn in het zuiden van Israël.

De verslechterde veiligheidssituatie in het zuiden van Israël dwong premier Benaymin Netanyahu zijn bezoek aan Parijs in te korten. Hij woonde daar een herdenking van de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden eindigde, bij.
De Israëlische premier zei zondag dat hij zijn uiterste best zou doen om een humanitaire ramp in Gaza te voorkomen. Hij stond Qatar dan ook toe om vijftien miljoen dollar in contanten te leveren aan de verarmde enclave. Toen de premier in Israël aankwam, overlegde hij onmiddellijk met de top van de IDF.

Hamas gebruikte ondertussen de begrafenis van de zeven gedode terroristen om het Palestijnse volk op te hitsen: het organiseerde een massademonstratie tegen ‘de bezetting’.
Kort na de begrafenis van de zeven Hamas-terroristen vernietigde de IDF een observatietoren langs de grens van Gaza. Deze toren werd gebruikt om doelen te identificeren voor de mortier- en raketteams van Hamas.

Het verhinderde geen ongekende aanval met een grond-grondraket op een Israëlische bus die net een groep van vijftig IDF-militairen naar de grens met Gaza had gebracht.
De vijftig militairen ontsnapten op miraculeuze wijze aan een gewisse dood, maar de Arabische buschauffeur raakte ernstig gewond door de Cornet-raket van Hamas.
Terwijl de hulpverleners nog bezig waren om het leven van de buschauffeur te redden, begonnen Hamas en de Islamitische Jihad aan wat zij ‘een bombardement op de nederzettingen van de vijand’ noemden met ‘tientallen raketten’.

De terroristen hielden woord en bestookten zuidelijk Israël met niet minder dan vierhonderd raketten tijdens maandagnacht en dinsdagochtend. Ondertussen bombardeerde de Israëlische luchtmacht tientallen doelstellingen in Gaza die bij de terreur betrokken waren. Daaronder was de studio van Hamas’ Tv-station al-Aqsa.

Hamas had gedreigd de reikwijdte van zijn raketten te vergroten, zodat zij ieder belangrijk Israëlisch bevolkingscentrum konden raken, tot aan de havenstad Haifa in het noordwestelijke Israël toe. Deze bedreiging maakte het echter niet waar.
Dit zou een aanwijzing kunnen zijn dat de terroristische groepering een nieuwe IDF-grondoperatie in Gaza wilde voorkomen.

De vraag is nu wat het Israëlische veiligheidskabinet, dat de situatie sinds dinsdagochtend 9 uur reeds bespreekt, zal beslissen.
Tot nu toe is het kabinet verdeeld over een adequate reactie op de aanhoudende terreur vanuit de Gazastrook.

Veel Israëlische waarnemers en commentatoren, evenals inwoners van de dorpen langs de Gazastrook, zijn ervan overtuigd dat Israël zijn terughoudende beleid tegenover Hamas moet veranderen. Zij geloven dat Israël nu een nieuwe grondoperatie moet starten om Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza te vernietigen.
Immers, elke poging om de rust in Zuid-Israël te herstellen en de trieste humanitaire situatie in Gaza te verbeteren, wordt (volgens deze waarnemers) door Hamas en de Islamitische Jihad geïnterpreteerd als een teken van Israëlische zwakte.
Israël moet Hamas en de andere Palestijnse terreurgroepen de veiligheidssituatie in de Joodse Staat niet laten bepalen, aldus de deskundigen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.