400 raketten op Israël, kabinet overlegt over stappen

Tuesday, November 13, 2018 |  Redactie Israel Today
Na de 400 raketten en granaten, die maandag vanuit de Gazastrook op Israël werden afgeschoten, is het Israëlische veiligheidskabinet dinsdagochtend bijeengekomen om verdere stappen in de strijd tegen Hamas te bespreken.

Afbeelding: Een huis in Ashkelon dat door een raket is verwoest. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Volgens politieke bronnen heeft het kabinet besloten de luchtaanvallen, o.a. op het TV-station van Hamas, voort te zetten, maar zal het voorlopig afzien van een grootschalig offensief in de Gazastrook.

Op dit moment wordt Israël gesteund door de Verenigde Staten, en verscheidene Europese landen hebben Hamas bekritiseerd vanwege zijn raketaanvallen. Tegelijkertijd zou de speciale gezant van de VN voor het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov, met de Egyptenaren samenwerken om zo snel mogelijk een wapenstilstand te bereiken.

Ook van Hamas kwamen de eerste stemmen over een einde aan het geweld. Een vooraanstaand Hamas-lid in het buitenland zou hebben gemeld, dat zijn organisatie in contact staat met een aantal landen om een 'einde aan de agressie' te bereiken. Volgens politieke bronnen zou Israël op dit moment de bemiddelingspogingen van de VN en Egypte nog negeren.

Luchtmacht valt terreurorganisatie aan
Ondertussen heeft de Israëlische luchtmacht een groep Hamas-terroristen aangevallen die op het punt stonden nog meer raketten op Israël af te vuren. Twee terroristen werden gedood.
Er waren ook pogingen van enkele Arabieren om het grenshek naar Israël over te steken. Helikopters en raketten van de luchtmacht schoten op de verdachten.

Flatgebouw in Ashkelon, getroffen door een raket (Foto: Hadas Parush/Flash90)

400 raketten en mortiergranaten
Het aantal raketten en mortiergranaten dat op Israël is afgevuurd, heeft inmiddels het aantal van 400 overschreden. Er worden steeds weer raketalarmen gegeven. De stad Ashkelon is bijzonder hard getroffen, waar gisteren meerdere raketten in woonhuizen insloegen. Zoals al eerder gemeld, kwam een 40-jarige Arabier om het leven en raakten twee vrouwen ernstig en levensbedreigend gewond.
Een vrouw van ongeveer 60 jaar oud werd in kritieke toestand uit de ruïnes van haar woning gehaald en naar een ziekenhuis gebracht. Pas twee uur na de inslag van de raket werden onder het puin op een andere verdieping van het huis een man en een vrouw ontdekt. De 40-jarige vrouw raakte ernstig gewond en werd gered, en voor de man kwam de hulp te laat.

Het verwoeste huis in Ashkelon

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.