Groeten uit Israël: Pakken we nu eindelijk Gaza aan?

Tuesday, November 13, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Ik heb geen idee hoe ik vanochtend moet beginnen. Onder normale omstandigheden zou ik een paar woorden hebben geschreven over de eindstemming voor de burgemeesters, die vandaag hier in Jeruzalem en in veel andere steden en regio’s plaatsvindt. Dat zou ook het hoofdthema zijn voor de kranten van vandaag. Maar de realiteit is anders. Die kan hier bij ons altijd heel snel veranderen. Sinds gistermiddag is er nog maar één onderwerp: de intensieve raketbeschietingen in het zuiden. Mijn app houdt helemaal niet meer op met trillen. Vannacht heb ik hem trouwens uitgeschakeld, want anders zou ik helemaal geen oog dicht hebben kunnen doen.

Meer dan 300 raketten! Ongeveer 200 daarvan werden binnen slechts vijfenhalf uur op Israël afgeschoten. Een ongelooflijk aantal, dat zelfs de dagen van de Gazaoorlog van vier jaar geleden overtreft. Het was een echte rakettenregen die gisteren op de steden in het zuiden neerkwam.

Nauwelijks was ik gisteren thuis aangekomen of ik ging voor de tv zitten. Alle kanalen hadden live-uitzendingen vanuit het zuiden. En rechts op het beeldscherm werd je over de jongste raketalarmen geïnformeerd, net als vier jaar geleden. In de studio zaten de bekendste journalisten die we hier hebben. Niemand wilde buiten blijven staan. Misschien komt het nu eindelijk, het grote offensief, de operatie tegen Hamas waar iedereen al zo lang op wacht. Ik hoop dat u mij mijn lichte cynisme niet kwalijk neemt. Maar we hebben al zo vaak meegemaakt dat, na raketaanvallen vanuit het zuiden, de experts het grote offensief in de Gazastrook aankondigden. Soms kreeg je het gevoel dat ze daar gewoon op zaten te wachten.

Toen ik gisteren de tv-presentatoren, de journalisten en de experts in de studio en ter plaatse zag, kon ik het niet helpen dat ik het gevoel kreeg alsof het voor hun een feestdag was. Natuurlijk is dat niet zo. Maar allemaal spraken en berichtten ze met een voelbaar enthousiasme.

Gisteravond voor de tv, rechtsboven de raketalarmen (Foto: Dov Eilon)

Maar ik wil de journalisten en reporters ter plaatse geen onrecht aandoen. Hun werk is allesbehalve eenvoudig, en ze doen hun werk goed. De mensen moeten immers ook worden geïnformeerd, juist nu, in deze tijd van onzekerheid, waarin niemand echt weet hoe het verder zal gaan. Ik schrijf er toch ook over. Het is de taak van de journalisten om het publiek te informeren. Maar wel graag correct, als ik dat zo mag zeggen richting berichtgeving in Europa en elders.

Berichtgeving op de Israëlische tv ten tijde van een alarm, speciale uitzending over de aanval op het zuiden (2 u 30 min)

We weten werkelijk niet hoe het vandaag verder zal gaan. Zoals we al hebben gemeld, zal het kabinet zich over de volgende stappen beraden. Dat er iets moet gebeuren, begrijpt iedereen. De vraag is alleen wanneer er weer stemmen uit het buitenland komen die een wapenstilstand eisen. Ik wacht daar al op, op berichten over Egyptische bemiddelingspogingen om deze zogenaamde 'ronde' te beëindigen. Dan wordt Israël verzocht de aanvallen te stoppen, toch eigenlijk vreemd.

Merkwaardig vond ik het ook dat het slachtoffer van de raketinslag in Ashkelon een Arabier uit Hebron was. Hij bevond zich zonder toestemming in Israël. En uitgerekend hij is door een raket van een van zijn 'landgenoten'” gedood. Ik moest daar een beetje om glimlachen. Hoezo werd er juist een Arabier geraakt, terwijl er om hem heen alleen Joden waren, het doel van de terroristen. Is het geluk, noodlot, bestemming?

Maar met die beschieting van de bus met een antitankraket hadden wij geluk. Want kort daarvoor zaten er nog zo’n 50 Israëlische militairen in de bus. De levensgevaarlijk gewonde militair wens ik toe dat hij het haalt en snel weer buiten levensgevaar zal zijn.

En hier is, ondanks alles, het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging. Tegen de middag kunnen in het oosten hier en daar regenbuien voorkomen. Risico voor plotselinge overstromingen in de oostelijke wadi’s. In het noordoosten mogelijk hier en daar onweer.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 23 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Be'er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,66 meter onder de zeespiegel.

Buiten schijnt de zon, de hemel is weer stralend blauw. Jammer dat deze dag zo gespannen is. Ik hoop dat we gauw weer rust hebben, maar niet alleen voor enkele weken of maanden, maar voor altijd. De militair op de huidige titelfoto wens ik toe dat hij niet naar de Gazastrook hoeft te gaan en dat hij weer gauw naar huis kan. En ik dank al onze militairen die hun leven riskeren voor onze veiligheid.

Ik wens u een prettige en zinvolle dinsdag. We zullen u op de hoogte houden. En ook het nieuwe nummer van Israel Today is binnenkort klaar. Het ga u goed!

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.