‘Liever Israëlische bezetting dan Hamas’

Monday, November 12, 2018 |  Elisabeth Blade
Door de aldoor toenemende spanningen tussen Israël en Hamas in Gaza dreigt er opnieuw oorlog. Israel Today sprak met de lokale bevolking in de door terroristen geregeerde enclave. Interviews zijn alleen mogelijk door absolute anonimiteit te garanderen.

Afbeelding: Een van de vele dakloze gezinnen in Gaza. Gelden bestemd voor humanitaire hulp, worden door Hamas gespendeerd aan de oorlog tegen Israël. (Foto: Wissam Nassar/FlashH90)

De inwoners van Gaza geven aan dat de situatie in Gaza ondragelijk is. Zelfs zo erg, dat ze zeggen dat ze verlangen naar de tijd dat Israël in Gaza de dienst uitmaakte.

Muhanad (35), inwoner van Gaza, zegt: ‘Ik ken heel veel mensen die vroeger achter Hamas stonden, maar nu gedesillusioneerd zijn. Vijf of tien jaar geleden wist Hamas nog tienduizenden mensen op de been te krijgen. Een fractie daarvan staat nu nog maar achter de regering. Hamas organiseert ook geen grote politieke bijeenkomsten meer, en probeert de afnemende support van het publiek te verdoezelen.’ Volgens Muhanad zou Hamas hele families dwingen om deel te nemen aan ‘de Mars van de terugkeer’, om zo wereldwijd in het nieuws te komen.

Economisch mismanagement is een groot probleem in Gaza. Muhanad: ‘Gaza wordt door Hamas gerund als een familie-onderneming. Alleen de kring van vertrouwelingen profiteert van goede salarissen en geniet allerlei voorrechten. Anderen mogen op een houtje bijten.’

Torenhoge benzineprijzen laten duidelijk zien hoe Hamas opereert. Toen Israël de toevoer van brandstoffen aan banden legde als reactie op grensoverschrijdend geweld, kwam Egypte in actie. Egypte pompte benzine via een pijplijn naar Gaza tegen een prijs van 9,51 dollar per gallon. Hamas verkocht de benzine door voor 17,11 dollar per gallon.
Muhanad: ‘Wij grappen hier dat Hamas binnenkort apparaatjes zal installeren om het aantal ademhalingen per inwoner te kunnen tellen om iedere bewoner aan het eind van de maand een rekening te sturen voor het gebruik van zuurstof. De meeste mensen hier in Gaza willen alleen nog maar weg. Zij verkopen al hun bezittingen en vragen asiel aan in Europa.’

Muhanad is niet de enige die het niet meer ziet zitten. Fatima, een 45-jarige inwoonster van Gaza, vertelt Israel Today dat de bevolking haar geloof in Hamas en in de Palestijnse Autoriteit heeft verloren. Fatima: ‘Wij vertrouwen hen niet meer. Wij dachten dat de gesprekken tussen Hamas en de PA zouden leiden tot verzoening zodat de Palestijnse Autoriteit zou gaan regeren in Gaza. In plaats daarvan is de situatie alleen maar verslechterd. Daarom willen heel veel Gazanen emigreren.’

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het oktobernummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.