Groeten uit Israël: We hadden rust rond Gaza verwacht

Monday, November 12, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Net denk je dat de situatie in en rond de Gazastrook wellicht eindelijk wat tot rust zal komen, vooral nadat afgelopen week 15 miljoen dollar vanuit Qatar volgens afspraak met Israël naar de Gazastrook werd gebracht, of daar begon mijn mobieltje gisteravond plotseling te trillen. Raketalarm! Eigenlijk had ik dat niet verwacht. Ik zette de tv aan, waar al hierover bericht werd. Misschien had ik helemaal niet zo verrast moeten zijn, immers ook in het verleden kwam het regelmatig voor dat een van de partijen het niet eens was met de oplossing voor een wapenstilstand. En dan zou die partij alles proberen om een streep door de rekening van de wapenstilstand te halen.

Dus wie heeft er dan deze raketten afgeschoten, vroeg ik me af. Intussen trilde mijn mobieltje telkens weer, tot ik het stil zette. Toen kwamen de eerste berichten over een Israëlische operatie in de Gazastrook. Ook werd er bericht over raketten van de luchtmacht die zich boven de Gazastrook bevonden. De operatie van het Israëlische leger zou niet helemaal gegaan zijn zoals bedoeld. De militairen zouden naar verluidt zijn ontdekt. Daarna zou er een schotenwisseling zijn geweest.

Gisteravond voor de tv, nieuwsberichten van de Gazastrook (Foto: Dov Eilon)

Over de dood van een Israëlische officier hadden we gisteren nog niets gehoord. In de media werd evenwel gezegd dat de inzet van raketten van de luchtmacht op de ernst van de situatie wees. En toen kwamen de geruchten. Met sprak over de mogelijkheid dat er Israëlische militairen gekidnapt zouden zijn. Ik moest meteen aan Gilead Shalit denken. Later werd dit herroepen. Een woordvoerder van het leger verzocht daarom geen geruchten de wereld in te sturen, maar te vertrouwen op de berichtgeving vanuit het leger.

In de loop van de avond waren er nog een paar raketalarmen, maar na 1.15 uur ’s nachts was het afgelopen. Ik was een beetje verbaasd, want ik dacht dat Israël belang had bij een wapenstilstand met Hamas. Moest deze operatie gisteren uitgevoerd worden? We weten niet wat de gedode Hamasleider van plan was, maar waarom moesten de Israëlische militairen de Gazastrook insluipen om hem te doden? Vroeger zou men zoiets vanuit de lucht doen. Was deze actie echt nodig? Veel vragen, waarop we wel niet zo gauw antwoord zullen krijgen. De komende uren zullen nu laten zien hoe het in het zuiden verder gaat. Veiligheidshalve had men gisteren al besloten vandaag de scholen dicht te houden. Ook dat doet men normaal niet. We moeten nu gewoon afwachten.

En nu nog even over het weer. Toen in vanochtend vroeg in Modi’in op de bus wachtte, regende het, en net hier in Jeruzalem scheen de zon toen ik uit de bus stapte. De regen zal trouwens ook de komende dagen bij ons blijven.

Hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt. Tegen de middag kunnen in het noorden en midden van het land lichte regenbuien ontstaan. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Be'er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 214,65 meter onder de zeespiegel.

Ik wens ons en u, ondanks de gespannen situatie in het zuiden, een prettige en rustige maandag. We moeten nu gewoon afwachten. We zullen u zoals altijd van alle belangrijke berichten op de hoogte houden. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem,
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.