Spanning na dood Hamas-commandant en IDF-officier

Monday, November 12, 2018 |  Redactie Israel Today
Tijdens een operatie in de Gazastrook zondagavond zijn in een vuurgevecht met Hamas-terroristen zeven Hamas-leden gedood, waaronder de Hamas-leider van de Khan Yunis Brigade Nur Barakeh. Aan Israëlische kant werd een officier gedood en een soldaat raakte matig gewond.Een speciaal team van het Israëlische leger was drie kilometer ten oosten van Khan Yunis met behulp van een particuliere auto de Gazastrook binnengedrongen. Het team doodde de commandant van de militaire tak van Hamas, Nur Barakeh. De nachtelijke operatie verliep niet zoals gepland. Het team werd ontdekt door Hamas-terroristen en er ontstond een schotenwisseling, waarbij niet alleen zes Hamas-leden, maar ook een Israëlische officier omkwamen. Een andere Israëlische soldaat raakte matig gewond.

Hamas beweerde, dat het doel van de operatie het gerichte doden van de militaire leider was, en reageerde op de niet geheel geslaagde Israëlische operatie met het afvuren van in totaal 17 raketten in de richting van Israël. Drie raketten werden onderschept door het Iron Dome verdedigings­systeem, de overige raketten landden op open terrein in het district Eshkol en ook binnen de Gazastrook.

De Israëlische luchtmacht reageerde met aanvallen op doelen in de Gazastrook.

Gisteravond al werden de lessen in de scholen in het grensgebied met de Gazastrook voor vandaag afgezegd. De burgers werd gevraagd om in de buurt van de veiligheidskamers te blijven. Ook bijeenkomsten van meer dan 300 personen waren verboden.

Minister van Defensie Avigdor Lieberman kwam naar het hoofdkwartier van het Israëlische leger om de situatie te bespreken (Foto: Ministerie van Defensie).

Premier Benjamin Netanyahu heeft zijn bezoek aan Parijs ingekort en is op de terugweg naar Israël.

Van Israëlische zijde wordt gevreesd voor een reactie van Hamas vanwege de dood van de zeven terroristen, waaronder het doelgericht doden van de commandant van Hamas. De vroegtijdige afgelasting van de schoollessen voor vandaag werd in de media als zeer dramatisch beschreven. In de afgelopen 17 jaar was zoiets niet gebeurd.

Het laatste raketalarm was vanavond omstreeks 1:15 uur plaatselijke tijd. Sindsdien is het stil geweest.

De naam van de officier blijft geheim
De familie van de Israëlische officier die in het vuurgevecht met Hamas werd gedood, werd zondag op de hoogte gebracht van het ernstige incident en het verlies. De naam wordt om veiligheidsredenen geheim gehouden, hij werd slechts aangeduid als luitenant-kolonel M.. De 41-jarige officier laat een vrouw en twee kinderen achter en wordt vanmiddag begraven in zijn woonplaats.

'Het Israëlische volk heeft een groot strijder verloren wiens prestaties voor de veiligheid van de Staat nog vele jaren geheim zullen blijven. Vanuit het diepst van mijn hart wil ik mijn medeleven betuigen aan de familie en een spoedig herstel van de gewonden', schreef minister van Defensie Avigdor Lieberman vanmorgen op zijn Twitter-account.

Stafchef Gadi Eizenkot betuigde ook zijn medeleven met de familie van de officier. Het Israëlische leger is luitenant-kolonel M. meer verschuldigd dan men zou kunnen zeggen, zei hij. Hij wenst de gewonde soldaat een spoedig herstel toe.

De Israëlische president Reuven Rivlin zei dat hij geschokt en bedroefd was door het nieuws van de dood van de officier. 'Ik ben bedroefd en geschokt over het verlies van luitenant-kolonel M. en bid met de burgers van Israël voor een spoedig herstel van de gewonde soldaat. Ik stuur mijn warme omhelzing naar degenen die op dit moment ons land verdedigen en onze veiligheid garanderen.

Het voertuig dat tijdens de operatie door het Israëlische leger werd gebruikt, werd na de terugkeer van de soldaten door Israëlische raketten vernietigd.

Legerwoordvoerder: 'Gericht doden was niet gepland'
De operatie van het team van het Israëlische leger in de Gazastrook was niet gepland voor de gerichte moord op de leider van Hamas, zei de Israëlische legerwoordvoerder, brigade-generaal Ronen Manelis, vandaag. Mogelijk was het doel van de missie het verzamelen van informatie, en werd de groep ontdekt door Hamas strijders.

De operatie van gisteren was al lange tijd gepland, zei de woordvoerder. Een echte held was tijdens de operatie om het leven gekomen, een andere soldaat had matige verwondingen opgelopen. Mede dankzij nauwkeurige steun van de Israëlische luchtmacht was het mogelijk zich terug te trekken naar Israëlisch grondgebied met medeneming van het lichaam van de omgekomen officier.

'Deze missie was een heroïsche daad die niet verder besproken zal worden. Het doel van deze missie was niet een gerichte moord of arrestatie', benadrukte de woordvoerder. Hij verzekerde dat het Israëlische leger in de regio zou worden versterkt en voorbereid op elk scenario.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.