Abbas veegt Trump's vredesplan ongezien van tafel

Sunday, November 11, 2018 |  Redactie Israel Today
Het plan van de Amerikaanse president Donald Trump voor vrede in het Midden-Oosten zal mislukken, meent Abbas, net als dat van zijn voorgangers, als de Palestijnse Autoriteit er iets over te zeggen heeft.

Afbeelding: De Palestijnse leider Machmoud Abbas tijdens zijn redevoering bij het graf van Yasser Arafat (Foto: Flash90)

Tijdens een ceremonie ter gelegenheid van de 14e verjaardag van de dood van zijn mentor, Yasser Arafat, zwoer de huidige Palestijnse leider Machmoud Abbas dat hij het 'akkoord van de eeuw' van Trump zonder meer zal verwerpen. 'Wij zullen in ons land blijven en verder handelen. Onze vlag zal ook verder op de muren van Jeruzalem worden gehesen, zoals u dat wilde', zei hij, tot Arafat gericht.

De controversiële Amerikaanse leider Trump heeft de standaardformule voor het stichten van vrede tussen Israël en de Palestijnen, die de afgelopen 25 jaar geen significante resultaten heeft opgeleverd, op zijn kop gezet. Volgens Israëlische media heeft de Amerikaanse gezant Jason Greenblatt gezegd, dat het plan van Trump 'spoedig' zal worden gepubliceerd.

Abbas benadrukte dat het plan niet van belang is, en vertelde de Palestijnen dat ze een andere manier zullen vinden om ' de bezetting te beëindigen'. Hij noemde de Balfour-verklaring een 'samenzwering', waarbij hij het feit negeerde dat op het moment van publicatie in 1917, de Arabische leiders voorstander waren van het herstellen van een nationaal tehuis voor het Joodse volk in het Midden Oosten.

Abbas blijft vooral vastbesloten, dat de Palestijnen geen vredesakkoord zullen aanvaarden dat de oostelijke helft van Jeruzalem niet tot hun hoofdstad maakt.
Vorig jaar erkende Trump publiekelijk de claim van Israël op een verenigd Jeruzalem en vertelde de wereld dat hij de Heilige Stad 'van de tafel had gehaald' voor toekomstige onderhandelingen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.