Groeten uit Israël: Vrijdagavond begint de Shabbat

Sunday, November 11, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers

De nieuwe week is begonnen. Het weekeinde is weer eens 'als een haas' voorbijgegaan. 'De tijd loopt snel als je pret hebt,' zegt men. Die zin heb ik al eens eerder geciteerd, want hij klopt gewoon. Sinds een tijd is het weekeinde bij ons veranderd, nauwkeuriger gezegd, sinds de zomer, toen onze zoon met zijn vriendin een woning in Tel Aviv heeft betrokken. Beiden werken daar. Onze zoon zit niet meer in het leger en werkt al sinds begin augustus in een beroep. En dat heeft effect op onze weekeinden. Zo verwachten we niet alleen onze dochter, die na een week op de legerbasis naar huis komt, en dat ook slechts om de andere week, maar ook onze oudste zoon met zijn vriendin, die zouden het weekeinde bij ons komen doorbrengen. De vrijdag is een heel bijzondere dag geworden, waarop de hele familie samen de shabbat ontvangt.

Ik herinner me nog mijn studententijd, toen ik met mijn toenmalige vriendin, nu mijn vrouw, een weekeinde naar haar ouders ging. Nu weet ik hoe mijn helaas inmiddels reeds overleden schoonouders zich gevoeld moeten hebben wanneer vrijdags de woning weer volliep en de hele familie gezamenlijk de shabbat doorbrengt. Dat is hier in Israël heel gebruikelijk, onze jonge overburen zijn bijna elk weekeinde niet thuis, maar bij hun ouders, het ene weekeinde bij haar ouders en het andere bij zijn ouders. Ook wij zijn vele jarenlang met onze drie kinderen en volgeladen met kinderwagen en kinderbedden naar de ouders van mijn vrouw gereden. Omdat mijn familie immers in Duitsland woont, was het nooit een vraag bij wie we het weekeinde zouden doorbrengen.

We hebben hier op de tv een echt amusante serie, waarin het gezin elke vrijdag de familie bezoekt voor de shabbatavond, om en om bij de ouders van het echtpaar. De ene keer is het een Sefardisch gezin, de andere keer een Askenazisch gezin. Een heel amusante serie, genaamd Sabri Maranan. Een vast bestanddeel van vrijwel elk deel van de serie is wanneer men elkaar in de keuken ontmoet voor de shabbatmaaltijd en tijdens het gesprek de hand steeds weer een schnitzel van de schaal neemt die altijd tegenover de koelkast staat. Vaak blijft er dan voor de maaltijd nauwelijks nog iets over. Ik ken dat, er gaat niets boven verse kippenschnitzel die nog maar net uit de pan zijn gehaald. Ook bij ons wordt er dan eerst even geproefd. Iedere aflevering van deze serie vindt afwisselend plaats in een van de gezinnen. Echt, heel amusant en vaak zo echt uit het leven gegrepen. Aan het eind van de serie zit de familie dan meestal aan de shabbat-tafel en de heer des huizes begint de shabbatzegen met de woorden „Sabri Maranan”.

'Hebben ze alle schnitzels voor mijn neus opgegeten?' Scene uit ‘Sabri Maranan.

We hebben dus een mooi weekeinde gehad. Overigens waren we niet compleet, onze jongste zoon is met een vriend voor een paar dagen naar het buitenland gevlogen. Voor het eerst alleen, zonder ons. We moeten daar nog aan wennen, en we zijn daarbij trots op de zelfstandigheid van onze zoon.

Van de voor de shabbat beloofde regen hebben we niet zoveel gemerkt. Alleen tegen de middag donderde het plotseling een paar keer, daarna heeft het even flink geregend, en kort daarna kwam de zon weer tevoorschijn. Een verjaardagsfeest in het park tegenover onze woning werd overigens vanwege de plotselinge regen iets eerder beëindigd dan gepland. Vandaag schijnt de zon weer, geheel in tegenspraak met het weerbericht voor vandaag. Het ziet er niet naar uit dat het vandaag gaat regenen en onweren. Maar we zullen wel zien.

En hier is het weer voor vandaag ik Israël: Gedeeltelijk bewolkt, met hier en daar een regenbui in het noorden van het land, waarbij ook onweer kan optreden. Er is nog steeds gevaar voor overstromingen in de oostelijke wadi’s. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 27 graden, Be'er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 214,655 meter onder de zeespiegel.

De waarschuwing voor plotselinge overstromingen in de wadi’s moet zeer serieus worden genomen, zoals we hebben geleerd uit de tragedie van ongeveer een half jaar geleden, toen tien jongelui tijdens een uitstapje in een wadi om het leven zijn gekomen. Desondanks lieten enkele andere wandelaars zich in het weekeinde weer door de plotselinge watermassa’s in een wadi verrassen en moesten ze met een helikopter worden gered. Eigenlijk onverantwoord.

Helikopter van de Luchtmacht redt wandelaars nadat ze in een wadi door het water waren meegesleurd.

Als het in de woestijn in het oosten en zuiden regent, dan regent het meestal flink hard. Gisteren waren de watermassa’s zo krachtig dat ze de snelweg 90 onderspoelden, het wegdek zakte in elkaar. Gelukkig waren er op dat moment al hulptroepen ter plaatse waren doe de snelweg al hadden afgesloten.

Een deel van snelweg 90 bij de Dode Zee zakte gisteren in elkaar.

Wat het nieuws betreft, dat heb ik dit weekeinde weer eens geheel links laten liggen. Geen televisie en geen krant, dat heeft me werkelijk goed gedaan, een keer helemaal te kunnen ontspannen. Maar nu is de nieuwe week begonnen, en we zullen u uiteraard weer van op de hoogte houden van alles wat er in Israël belangrijk is.

Ik wens u een rustige en vredige dag en nog een prettige zondag. Wij beginnen vandaag al met ons werk.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.