15 miljoen dollar 'beschermingsgeld' voor Hamas

Sunday, November 11, 2018 |  Redactie Israel Today
Drie koffers met in totaal 15 miljoen Amerikaanse dollar uit Qatar bereikten donderdag de Gazastrook. Israël had toegestaan dat Qatar de drie koffers met de dollarbiljetten naar Gaza bracht, zodat aan de ambtenaren van de regering in Gaza salarissen konden worden betaald.

Afbeelding: Een politie-officier in de Gazastrook heeft vrijdag zijn salaris gekregen (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

In de auto met de drie koffers zat de speciale gezant van Qatar voor de Gazastrook Mohammed Al-Emadi, die het geld persoonlijk naar de Gazastrook bracht. Hij werd aan de grens ontvangen met gejuich van enkele jongeren. 'Lang leve Qatar,' zeiden ze onder andere. Maar niet iedereen lijkt het eens te zijn met de bemoeienis van Qatar. Want na de aardige ontvangst werden er ook stenen naar het konvooi van de gezant uit Qatar gegooid. De auto met de geldkoffers bleef onbeschadigd.

Vrijdag werden de salarissen aan de overheidsambtenaren van de Hamas-regering in de Gazastrook betaald. Er stonden lange rijen in de postkantoren. Waarnemers uit Qatar volgden de salarisbetalingen in 12 postkantoren.

De Israëlische toestemming om het geld uit Qatar naar Gaza te brengen maakt deel uit van de overeenkomst voor een wapenstilstand tussen Israël en Hamas. In Israël werd dit gezien als de capitulatie van Israël voor Hamas. Israël zou Hamas 'beschermingsgeld' betalen om rust aan de grens te krijgen. 'Cash for peace' was een kop in het Israëlische dagblad Jediot Achronot.

Karikatuur over het geld uit Qatar, zondag in de krant 'Yediot Achronot'. Illustratie: Yotam Fishbein.

De gezant uit Qatar zei dat men geen enkele kant van het conflict steunt. Het geld zou pure humanitaire hulp zijn. 'In de komende zes maanden zullen we doorgaan met het doen van betalingen aan hulpbehoevende gezinnen, $15 miljoen per maand,' zei Al-Emadi. De Verenigde Naties zijn niet betrokken geweest bij de betaling van het geld. Men ook zou nog eens 10 miljoen dollar betalen voor benzine, zei hij.

Al-Emadi ontmoette donderdag ook Hamas-leider Yahya Sinwar. Een bericht van de Israëlische zender KAN zou hem hebben gezegd dat Qatar na de betaling van het geld rust verwacht. De komende dagen zal blijken of het geld daadwerkelijk de gewenste rust zal brengen. Aan de Israëlische kant zullen ze goed opletten waarvoor het geld uit Qatar zal worden gebruikt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.