Video van de dag: Bergvesting Masada

Sunday, November 11, 2018 |  Redactie Israel Today

De gloednieuwe video van vandaag, gemaakt door Tal Hanoci, neemt ons mee naar de woestijn van Judea. Aan het zuidwestelijke einde van de Dode Zee, op een geïsoleerde tafelberg die deel uitmaakt van het Judea gebergte, ligt de voormalige Joodse vesting Masada. Hij werd tussen 40 en 30 v. Chr in drie fasen gebouwd op de plaats van een enkele decennia ouder en kleiner fort. Herodes had opdracht gegeven tot de bouw.

In het jaar 66 wist een groep Joodse opstandelingen de Romeinse vesting door een list te veroveren. In het jaar 73, tijdens de Joodse oorlog, werd de vesting belegerd door de Romeinen. Toen de situatie van de Joodse groep, verschanst op de berg, hopeloos leek, besloten ze om als vrije mensen te sterven in plaats van in de handen van de Romeinen te vallen. 960 vrouwen en mannen hadden elkaar samen met hun kinderen gedood. Sindsdien wordt Masada beschouwd als een symbool van de Joodse vrijheidswil.

In het verleden legden Israëlische soldaten de eed af op deze berg. Het motto was vaak de zin: 'Masada mag niet meer vallen'. Masada is nu een nationaal park, dat duizenden bezoekers trekt. De vesting veroveren is niet meer nodig, er is een kabelbaan. De opgravingssite van Masada werd in 2001 opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.