Ethiopische Joden vierden Sigd-feest

Friday, November 09, 2018 |  Redactie Israel Today
De Ethiopische Joden in Israël hebben woensdag het Sigd-feest gevierd. Op deze feestdag vernieuwen ze hun verbond met God en spreken ze hun verbondenheid met Zion uit. Naast het gebed wordt op deze dag ook gevast. De dag wordt gevierd op de 29e van de maand Cheshvan en is sinds 2008 een officiële feestdag voor alle Israëli's.

In Jeruzalem werd de viering georganiseerd door het Ministerie van Cultuur en het Centrum voor het Erfgoed van Ethiopische Joden. Geestelijke leiders, Israëlische persoonlijkheden en veel nieuwsgierige mensen kwamen bijeen om het feest samen te vieren.

'Deze dag is een centrale feestdag, die sinds duizenden jaren wordt gevierd', vertelde dr. Somcha Gathon, directeur van het Centrum voor het Erfgoed van Ethiopische Joden in een interview met The Media Line (onderstaande video). Zelf was ze in 1984 naar Israël geëmigreerd. Ze legde verder uit dat deze religieuze feestdag zijn oorsprong heeft in de Bijbel en herinnerde aan de gave van de Torah op de berg Sinaï. 'We bidden voor vrede in Zion, Jeruzalem en de hele bevolking van Israël', vervolgt ze.

De Ethiopische Joden, historisch aangeduid als Beta Israël (Huis van Israël), zouden afstammelingen zijn van de oude Israëlieten, mogelijk van de verloren stam van Dan of van Joden die uit het Koninkrijk Judea zijn verdreven na de vernietiging van de eerste tempel.

De Israëlische president Re'oeven Rivlin en de minister van Cultuur Miri Regev waren ook aanwezig bij het Sigd-feest. De president maakte van de gelegenheid gebruik om, samen met minister van Justitie Ayelet Shaked, de leden van de Ethiopische gemeenschap op te roepen om gratieverzoeken in te dienen, zodat strafbladen kunnen worden gewist, vooral van minderjarigen en jongeren. Veel jonge Ethiopische Joden hadden problemen bij de integratie en werden veroordeeld voor niet-gewelddadige misdaden, zoals het weigeren zichzelf te legitimeren of het drinken van alcohol in het openbaar. Ze zouden zo om een frisse start kunnen vragen. Veel jonge Ethiopiërs hadden te lijden onder discriminatie, onder meer bij het vinden van een baan. In het verleden zijn er verschillende grote demonstraties en protesten geweest, die niet altijd geweldloos zijn gebleven.

President Re'oeven Rivlin sprak op de feestdag van de Ethiopische Joden (Foto: Hadas Parush/Flash90).

Het in Ethiopië geboren knessetlid Avraham Neguise (Likoed) verwelkomde de beslissing van de president en de minister van Justitie. 'Het is heel belangrijk om een basis van vertrouwen te creëren tussen de Ethiopische gemeenschap en degenen die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de wet. We hebben hier de mogelijkheid om het verleden te corrigeren en een nieuw leven te beginnen, vooral voor jongeren', aldus het knessetlid.

Minister van Cultuur Miri Regev zei de duizenden deelnemers, dat de Israëli's eens kritisch naar zichzelf moeten kijken om racisme tegen Ethiopische Joden uit te roeien.

Vandaag de dag wonen er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 148.700 Ethiopische Joden in Israël, van wie 61.700 in Israël zijn geboren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.