Standbeeld minister Regev als protest tegen Cultuurwet

Thursday, November 08, 2018 |  Redactie Israel Today
Op het Habima plein in Tel Aviv zorgde een standbeeld van Miri Regev, de minister van Cultuur, donderdagochtend voor een sensatie. Het was opgesteld voor het Habimah-theater en was een protest tegen eisen, gesteld aan culturele subsidies.

Het beeld toont de minister die voor een drie en een halve meter hoge spiegel staat. De beschrijving ernaast zegt: 'In het hart van de natie'. Het beeld werd om 6.30 uur op het Habimah-plein neergezet door beeldhouwer Itai Zalait.

De achtergrond hiervan lijkt een door minister Miri Regev voorgestelde wet te zijn, de zogenaamde 'Cultuurgetrouwheidswet', die zeer omstreden is. De wet werd enkele dagen geleden in eerste lezing door de Knesset aangenomen en wordt ook gesteund door minister van Financiën Moshe Kachlon.

Het doel is om financiële subsidies te schrappen voor culturele instellingen en evenementen die zich schuldig maken aan een van deze zaken:
♦ ontkennen dat de Staat Israël een Joodse democratische natie is,
♦ ophitsing tot racisme, geweld of terreur,
♦ steun aan gewapende strijd of terreurdaden tegen Israël door een vijandelijke Staat of terreurorganisatie,
♦ het gedenken van Israëls Onafhankelijkheidsdag als dag van rouw,
♦ elke daad van vernietiging of vernedering van de vlag of enig staatssymbool.

Overtredingen van de wet mogen niet worden toegestaan als vrije meningsuiting, zei Miri Regev toen ze het wetsvoorstel meer dan twee jaar geleden indiende.

De minister reageerde met humor op het beeld en bedankte de beeldhouwer: ''Veel dank, Itai Zalait, voor het plaatsen van een spiegel in het “Hart van de natie” op het Habimaplein. In de afgelopen drie jaar heb ik goed werk geleverd door de culturele wereld een spiegel voor te houden. Een spiegel die de uitsluiting van hele bevolkings­groepen aan het licht bracht en het “bescherm­heerschap” van hen die zichzelf als “het hart van de natie” hadden beschouwd'.

'Nu, het volk, in al zijn delen, is mijn spiegel. Het zijn de principes van culturele rechtvaardigheid die mij voor ogen staan tegenover het sprookje van Assepoester en de onsterfelijke uitspraak: 'Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wat zijn de lelijkste onrechtvaardigheden van allemaal?', voegde de minister van Cultuur eraan toe.

Het is niet de eerste keer dat de beeldhouwer Itai Zalait voor een sensatie heeft gezorgd met het bekritiseren van politici in de openbare ruimte. Twee jaar geleden richtte hij op het Rabinplein een gouden standbeeld van premier Benjamin Netanyahu op. Hij wilde de grenzen van de vrijheid van meningsuiting in het land testen en zei destijds dat het standbeeld van Netanyahu slechts het eerste in een reeks was.
Vorig jaar was de toenmalige voorzitster van het Hooggerechtshof, Miriam Naor, het onderwerp van een standbeeld voor het gerechtsgebouw.

Over het standbeeld van vandaag verklaarde de stad Tel Aviv: 'De stad Tel Aviv steunt de vrijheid van meningsuiting en kunst, maar volgt ook de wet. En omdat het beeld op een openbaar plein was geplaatst zonder de nodige vergunningen, werd onmiddellijk opdracht gegeven tot verwijdering van het beeld, zoals bij elk voorwerp dat de openbare ruimte zonder vergunning blokkeert'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.