Groeten uit Israël: Zo ziet eclectische stijl er uit

Thursday, November 08, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Gisteren kon je weer zien hoe verschillend het weer hier bij ons kan zijn. Toen ik gisteren onze redactie verliet en ik op weg ging naar het busstation, donderde en regende het, en de lucht was grauw bedekt. Ik was echt verrast, omdat ik gisterochtend nog naar het weerbericht op mijn mobieltje had gekeken, dat me een zonnige dag zonder regen had beloofd. Maar dat was het weerbericht voor Modi’in en niet voor Jeruzalem. Nauwelijks had ik Jeruzalem verlaten, of er was ook geen spoor van regen meer. Toen ik in Modi’in uit de bus stapte, was het niet alleen zonnig, maar ook veel warmer dan in het amper 30 kilometer verderop gelegen Jeruzalem.

Maar vandaag zou het ook in Jeruzalem zonnig blijven. Ook de temperaturen zullen weer wat omhooggaan. Maar we hoeven ons geen zorgen te maken, de regen komt zeker. Op shabbat zou het zelfs weer gaan onweren. Daarom genieten we vandaag eerst maar van de zon en de prettige temperaturen.

Plotseling regende het weer in Jeruzalem (Foto: Dov Eilon)

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt zonder belangrijke veranderingen van de temperatuur. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 24 graden, Haifa 24 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Be'er Sheva 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 214,65 meter onder de zeespiegel.

Gisteren hebben we onze jongste zoon samen met zijn vriend naar de luchthaven gebracht. Doordat er uiteindelijk geen algemene staking in het land is uitgebroken, kon alles verder volgens plan verlopen. Het was niet makkelijk om afscheid te nemen van onze jongste, maar aan de andere kant ben ik blij voor hem. Het is de eerste keer dat hij alleen, dat wil zeggen zonder zijn ouders, naar het buitenland vliegt. Een nieuwe ervaring, voor hem en voor ons, waarbij beide zijden wel wat zullen leren, hij de onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid, en wij als ouders dat we op hem kunnen vertrouwen en dat hij nu eenmaal geen klein kind meer is. Vannacht is hij overigens goed aangekomen en wij zijn nu al aanzienlijk meer gerust gesteld.

Bij ons in Israël is er eigenlijk niet veel nieuws. De media houden zich bezig met de verkiezingen in de VS en de mogelijke gevolgen voor Israël. Verder houdt men zich nog steeds bezig met de ernstige verkeersongevallen; gisteren was er weer een slachtoffer. We zullen u uiteraard zoals altijd informeren over alles wat hier in Israël gebeurt. Ik hoop dat het goed nieuws zal zijn.

En nu nog iets over de titelfoto van vandaag. Die toont het zogenaamde 'Pagodehuis' in Tel Aviv. Het werd in 1924 in een eclectische stijl gebouwd, dat wil zeggen: een mengsel van diverse oude stijlen. Het was het eerste huis in Tel Aviv met een lift. Die was bedoeld voor de ambassadeur van Polen, die destijds op de derde verdieping van het huis woonde. Tegenwoordig is dit bijzondere huis van de Zweedse zakenman Robert Weil, die het huis ook heeft gerestaureerd.

Het Pagodehuis in Tel Aviv

En nu wens ik u een prettige en rustige donderdag, met zoveel mogelijk goed nieuws. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.