Video van de dag: Hatzalah, de snelste eerste hulp

Thursday, November 08, 2018 |  Redactie Israel Today
De video van vandaag vertelt ons meer over de reddingsorganisatie United Hatzalah. Op 25 oktober hebben we al even kennis gemaakt met een van de vrijwilligers. De video komt van de Israëlisch-Arabische blogger Nuseir Yassin, die zijn video's publiceert op zijn Facebookpagina Nas Daily.

Het bijzondere aan deze organisatie is de indruk­wekkend korte tijd die de paramedici nodig hebben om bij een noodsituatie te komen. In de meeste gevallen hebben vrijwilligers eerstehulp­verleners minder dan drie minuten nodig om op de plaats van de noodsituatie aan te komen en levens te redden.

De organisatie heeft ongeveer 5000 vrijwilligers die altijd beschikbaar zijn, omdat deze medewerkers hun normale werk doen tot ze een noodoproep krijgen. Dit betekent dat ze op veel plaatsen inzetbaar zijn. De eerste hulpverlener die het dichtst bij de noodlocatie is gekozen. Dit is vooral belangrijk voor mensen die een hartaanval hebben gehad. Dan kan elke seconde van vitaal belang zijn. Een normale ambulance is door het wegverkeer vaak niet in staat om de plaats van de noodsituatie op tijd te bereiken. De helpers van United Hatzalah gebruiken geen ambulance maar een motorfiets of scooter. Hierdoor kunnen ze snel op elke plaats van het ongeval aankomen. Er wordt gezegd dat er noodsituaties waren waarbij de redders er al na 90 seconden waren.

De oprichter van deze reddingsorganisatie is Eli Be'er. Hij werkte voor Magen David Adom ( Rode Ster van David), de bekende officiële Israëlische ambulance­dienst. Daar ondervond hij dat deze reddingsdienst vaak te laat aankwam voor de noodgevallen en de patiënten niet meer kon helpen. Dit bracht hem ertoe, in 1989 zijn reddingsdienst 'Hatzalah' (Hebreeuws voor redding) op te richten. Deze dienst was door hem bedoeld voor de eerste verzorging van gewonden en zieken. In 2006 richtte hij vervolgens de 'United Hatzakah' op, waarin hij alle afzonderlijke groepen van 'Hatzalah' verenigde.

De vrijwilligers komen uit alle lagen van de bevolking, ongeacht hun religie. Joden, moslims en christenen werken samen om mensenlevens te redden. Het hoofdkantoor van de organisatie is gevestigd in Jeruzalem.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.