Israëlische TV toont de waarheid over Hamas in Gaza

Wednesday, November 07, 2018 |  Yochanan Visser
Het gebeurt niet veel dat Israëli's de kans krijgen om met eigen ogen te zien wat Hamas doet in Gaza. Dit geldt vooral sinds de start van de 'Grote Mars van Terugkeer' die eind maart begon en tot op de dag van vandaag voortduurt.

Er zijn veel berichten over de verslechterende situatie in Gaza. Elektriciteit en brandstof zijn schaars en de meeste mensen hebben geen geld om basisgoederen te kopen, aldus ngo's en humanitaire hulporganisaties.
Hamas gebruikt deze ramp – die het zelf veroorzaakt heeft – om de orgie van geweld langs de Israëlische grens te rechtvaardigen. Bij de grens worstelen IDF-militairen om infiltraties en aanvallen met brandende ballonnen en vliegers te voorkomen.

Maar nu heeft de Israëlische tv-zender MAKO een tv-ploeg van Channel 2 naar de kustenclave gestuurd. Deze tv-ploeg interviewde mensen in Gaza en filmde het geweld langs de grens vanuit Gaza.
Verslaggever Ohad Chemo, die vloeiend Arabisch spreekt, sprak met voornamelijk jonge Palestijnse Arabieren in Gaza. Zij vertelden hem dat Iran schadevergoeding betaalt aan iedereen die gewond raakt. Een Arabier die ernstig gewond raakt tijdens de gewelddadigheden ontvangt vijfhonderd dollar en iemand die matig gewond raakt, ontvangt tweehonderd dollar.

De familie van een ‘Shahid’ (een martelaar) krijgt drieduizend dollar uit Iran, terwijl Hamas honderd dollar per maand betaalt aan jongeren die meedoen aan elke ‘demonstratie’. Deze rellen zijn inmiddels een dagelijkse gebeurtenis geworden.
Buschauffeurs die de relschoppers naar de grens met Israël vervoeren, krijgen bovendien ongeveer 25 dollar voor een enkele reis. Daarnaast moedigt Hamas moeders aan om samen met jonge kinderen deel te nemen aan het geweld in de hoop dat ze gewond raken of omkomen.

Gewonde Palestijnse jongeren vertelden aan Chemo dat ze niet geloven in ‘de terugkeer’: ze denken nu dat de hele strategie een mislukking is geworden.
‘Als er werk en inkomen zou zijn, zou er niemand komen opdagen’, vertelde een oudere Arabier bij de protesten. Hij zei ook tegen de verslaggever van Channel 2 dat veel relschoppers lid zijn van Hamas’ militaire vleugel Izz-a-Din al-Qassam.

Ze organiseren het geweld en brengen materiaal naar het veiligheidshek. Ondertussen worden IDF-militairen verblind met lasers en zware rook, veroorzaakt door stapels brandende banden.
‘Hamas is de enige groep die profiteert van de gewelddadige demonstraties’, vertelden anderen aan Chemo.

De Israëlische journalist filmde later winkels en straten in de Gazastrook en sprak met gewone mensen. Sommigen van hen vroegen Chemo om hun veiligheid te beschermen door hun gezicht en stem onherkenbaar te maken tijdens de interviews.
Winkeliers in Gaza zeiden dat er genoeg te koop was, maar de meeste mensen hebben geen geld. Dit komt doordat de werkgelegenheid het duizelingwekkende percentage van 53% heeft bereikt. Zeventig procent van de jonge mensen uit Gaza zit zonder werk.
Als gevolg van de afnemende koopkracht zijn veel ondernemers in Gaza failliet gegaan. Anderen werden gearresteerd en gevangengezet nadat ze er niet in slaagden hun schulden terug te betalen en hun rekeningen te betalen.

Mahmoud Abbas, leider van de Palestijnse Autoriteit (PA), beperkte de uitbetalingen aan meer dan zestigduizend ambtenaren in de enclave. Later stopte hij geheel met de uitbetalingen. Sindsdien verwijt Hamas Abbas dat de erbarmelijke situatie in de Gazastrook zijn schuld is.
Enorme reclameborden in Gazastad tonen Abbas met bloed op zijn gezicht en de tekst: ‘Wie ons straft, vertegenwoordigt ons niet.’

UNRWA (de United Nations Relief and Work Agency), het orgaan dat ongeveer vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen en al hun nakomelingen opvangt, levert nu alleen nog maar meel in Gaza, zei een Arabier.
‘We zijn levend dood’, vertelde een andere Palestijnse Arabier aan Chemo. Hij voegde eraan toe dat het enige wat mensen nog kunnen doen in Gaza is ‘ademen’.

Anderen vertelden dat degenen die nog steeds geld hebben, leden zijn van Hamas. Ze legden de Israëlische verslaggever uit hoe Hamas zijn geld verdient.
Een vrachtwagenchauffeur die Gaza binnenkomt via de grensovergang Keren Shalom wordt gedwongen te stoppen zodra hij de kuststrook binnenkomt. Hij moet vervolgens ongeveer 140 dollar aan heffingen betalen.

Hamas importeert ook benzine uit Egypte, waarvoor het $0,23 per liter aan de Egyptenaren betaalt. Daarna wordt de brandstof voor $1,62 per liter verkocht aan tankstations in Gaza.
Hetzelfde geldt voor sigaretten: de islamitische terreurgroep vraagt als belasting bijna $1,20 per doosje.

Gevraagd of ze ooit hebben gedacht aan een opstand tegen Hamas, zeiden sommige geïnterviewden dat er kleine protesten en stakingen zijn geweest. Izz-a-Din al-Qassam schiet echter gewoon op mensen die de straat op durven gaan om hun woede over Hamas en de nijpende situatie in Gaza te uiten.

Chemo filmde ook pleinen in Gaza, waar Hamas ‘monumenten’ heeft opgericht: enorme platen van M75-raketten die op Tel Aviv en Jeruzalem zijn gericht. Chemo zei dat de situatie in Gaza voor hem ‘niet duidelijk’ was, maar hij had veel angst gesignaleerd onder hen die voor een camera-interview gevraagd werden. Aan de andere kant steunen veel mensen in Gaza nog steeds Hamas en de meedogenloze oorlog tegen Israël, aldus de Israëlische Channel 2-verslaggever.

Kort nadat het tweede deel van Chemo’s verslag werd uitgezonden, vertelde het hoofd van de Israëlische veiligheidsdienst (Shin Beth), Nadav Argaman, het volgende aan de Knesset-Commissie voor Defensie. Alleen in het afgelopen jaar al hebben de Israëlische veiligheidsdiensten 480 terreuraanslagen in Israël verijdeld. Bovendien zijn 219 Hamas-teams gearresteerd.
Argaman rapporteerde dat Hamas koortsachtig terreuraanslagen probeert uit te voeren in Israël vanuit Judea en Samaria. Daar probeert het de terreurinfrastructuur die voor en tijdens de Oslo-oorlog bestond (de zogenaamde Tweede Intifada), te herstellen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.