Daarom zijn Israëli's zo bezorgd over volgende stafchef

Wednesday, November 07, 2018 |  Tsvi Sadan
De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman kondigde onlangs aan dat van de drie kandidaten Maj.-Gen. Aviv Kochavi de volgende stafchef van de IDF zal zijn.

Afbeelding: Maj.-Gen. Aviv Kochavi tijdens een ceremonie op het hoofdkwartier van de IDF in Tel Aviv. (Foto: Flash90)

Ik betwijfel of de meeste Duitsers, Amerikanen, Italianen of andere nationaliteiten de naam van de militaire commandant van hun land kennen, of zelfs zijn opvattingen over moraal, ethiek of politieke kwesties.

Hoewel in Israël iedereen de naam van de huidige stafchef Gadi Eizenkot weet, zouden tot voor kort weinigen interesse hebben om te weten wat hij denkt over niet-militaire kwesties. Deze keer was het echter duidelijk, dat veel Israëli's zeer geïnteresseerd waren in, zelfs bezorgd over, de standpunten van de volgende stafchef.

Van de drie kandidaten - Yair Golan, Nitzan Alon en Aviv Kochavi - hadden de eerste twee zich al eerder uitgesproken over kwesties die hen duidelijk aan de linkerzijde van de politiek positioneerden.

Nitzan Alon bestempelde de Joodse extremisten in de `Prijskaartje'-beweging als terroristen, in een interview in 2011 met The New York Times. In 2011 kreeg de `Prijskaartje'-beweging de schuld voor de brand, die een moskee in het Bedoeïenen­dorpje Tuba Zangaria verwoestte en voor de ontheiliging van christelijke en islamitische graven in Jaffa. Maar de presiderende rechter in de brandstichtingszaak kon niet genoeg bewijs vinden om Prijskaartje-misdadigers te veroordelen. De toenmalige politiechef moest eveneens de ontheiliging van graven van minderheden vaag toeschrijven aan 'hooligans'.
Nitzan Alon's haast om de `Prijskaartje'-beweging te beschuldigen en het zelfs een terreurgroep te noemen, bracht de Joodse leider van de pioniers Benny Katzover ertoe, om te eisen dat het ministerie van Defensie hem zou verhinderen om hoger in de gelederen te klimmen.

Maj.-Gen. Yair Golan veroorzaakte eveneens ophef met zijn toespraak op de Holocaust-herdenkingsdag 2016, waarin hij een parallel trok tussen de laatste dagen van de Weimar­-republiek in 1933 en de huidige rechtse politieke sfeer in Israël. 'Het is eng om te zien hoe de gruwelijke ontwikkelingen die in Europa plaatsvonden zich hier beginnen te ontvouwen,' zei hij toen.

Zowel Alon als Golan braken de ongeschreven code van militair personeel, zich niet uit te spreken over politieke kwesties.

Om dingen in perspectief te zetten: de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama ontsloeg in 2010 effectief de uitstekende generaal Stanley McChrystal na een Rolling Stones interview, waarin de gedecoreerde officier en zijn staf kritiek leverden op topfunctionarissen van het Witte Huis met betrekking tot hun beleid en begrip van de situatie in Afghanistan. Het tijdschrift Wired merkte terecht op dat ,'het in zijn functie houden van generaal Stanley McChrystal de bevelstructuur zou hebben verbroken, het gezag dat Obama had bij de militairen zou hebben vernietigd, en elke hoop op het voeren van een succesvolle tegenactie in Afghanistan zou hebben ondermijnd'.

Maar in Israël zijn de zaken niet zo duidelijk. Controversiële ideologieën die het leger zijn binnengeslopen, zijn sinds de huidige stafchef Lieut.-Gen Gadi Eizenkot een groot probleem geworden. Deze veroordeelde openlijk sergeant Elor Azaria wegens het doden van een gewonde terrorist in maart 2016. De haast om een soldaat te veroordelen, nog voordat een onderzoek naar zijn daden was begonnen, werd door velen geïnterpreteerd als het opgeven van een onvervangbare kameraadschap in ruil voor 'waarden' die lijken op die van een mensenrechtenorganisatie.

Ook was het gedrag van Eizenkot tijdens de Azaria-affaire geen toeval. Afgelopen februari bleek uit een uitgelekte kabinetsdiscussie dat het gevoel van moraliteit van onze huidige stafchef op zijn zachtst gezegd controversieel is. Gevraagd waarom hij niet meer had gedaan tegen degenen die brandende vliegers en ballonnen over de grens van Gaza sturen, antwoordde Eizenkot dat het 'tegen mijn operationele en morele standpunt' was om dat te doen.
De recente reactie van de IDF op tientallen terroristische raketten die op de stad Sderot werden afgevuurd, toonde opnieuw dit vreemde 'morele standpunt' aan. Hoewel 90 doelen in de hele Gazastrook werden getroffen, is geen enkele Hamas- of Islamitische Jihad-terrorist gewond geraakt. In de huidige IDF is het doden van terroristen blijkbaar een moreel twijfelachtig streven.

In dit licht bezien, lijkt de keuze van Lieberman voor Aviv Kochavi wijs, omdat hij de enige kandidaat is die niet bezoedeld is door ideologische vooringenomenheid. Daarmee heeft Lieberman, althans voorlopig, een vloedgolf afgewend die het leger volledig in de bittere politieke strijd had kunnen meeslepen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.