Groeten uit Israël: Bijna staking voor meer veiligheid

Wednesday, November 07, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Lang heeft het eerste voorproefje van de komende winter niet geduurd. Een enigszins verregende dag, met een paar bliksem- en donderslagen, en dat was het dan weer. Gisteren al is het, op enkele druppels na, droog gebleven. Mijn regenjas hang alweer in de kast. Buiten schijnt de zon alweer aan een stralend blauwe hemel. Overigens is het nog wel wat koel, aangenaam koel. Maar komend weekeinde zullen de temperaturen ook hier in Jeruzalem weer boven de 20 graden komen.

Het is een goed teken als je de dag met het weerbericht kunt beginnen. Het is een teken van een zekere normaliteit, Wij wensen niet meer dan dat, normaliteit, wat dat ook maar moge zijn. Een normaal leven, zonder die dagelijkse dreigingen vanuit alle mogelijke richtingen naar Israël, een normaal leven zonder terreur, een normaal dagelijks leven zonder raketalarmen in het zuiden of in het noorden. Een normaal leven zonder angst. Een normaal leven, waarin ik me geen zorgen hoef te maken wanneer mijn zoon volgend jaar aan zijn militaire dienst begint.

Ook in het normale leven zijn er genoeg alledaagse zorgen waar je mee te maken krijgt. Ik zou daar graag genoegen mee nemen. Ook ons land zou in die normale situatie nog een hele hoop problemen hebben die opgelost moeten worden. Misschien zou het dat kunnen als al het overige 'normaal' was. Dan hoefde niet een groot deel van de nationale economie in de veiligheid en de verdediging van ons land te worden gestoken. Ik zou echt graag willen weten hoe het er hier uit zou zien als we niet die voortdurende bedreiging van onze bestaan voor ogen hadden.

Dagelijks leven in Tel Aviv, meer willen we niet (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Vanmorgen begon dus alles als een heel normale dag. Maar helaas weet ik zeker dat we op een zeker moment te horen krijgen over gebeurtenissen die juist niet tot het dagelijks leven behoren. Maar ik hoop dat we nu eerst eens van een heel normale dag kunnen genieten. En daarvoor kijken we nog eens naar het weer.

Hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, met voor het jaargetijde nog steeds te lage temperaturen. Tegen de middag hier en daar een regenbui, vooral in de bergen. Gevaar voor overstro­mingen in de oostelijke wadi’s. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jerusalem 18 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan he Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Be'er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een halve centimeter gedaald en staat nu op 214,65 meter onder de zeespiegel.

Een algemene staking in Israël werd gisteren op het allerlaatste moment verhinderd. Normaal vind ik het niet zo erg als het vuilnis eens een dag niet wordt opgehaald, of als de instanties en de banken gesloten zijn. Ook met een dag zonder bus red ik me wel. Maar ditmaal ben ik gerustgesteld dat de staking verhinderd kon worden. Want vanavond vliegt onze jongste zoon met zijn vriend voor een paar dagen naar het buitenland. Hij heeft deze korte reis zelf bijeen gespaard, en alles is klaar en geboekt. Een staking vandaag zou alles kapot maken. Want ook op de luchthaven zou vandaag worden gestaakt. En dat schijnt een van de grootste drukmiddelen van de vakbond te zijn. Zelf ben ik van mening dat verboden zou moeten worden om de luchthaven te sluiten: het is voor Israël de enige poort naar de wereld. Dat zou ons, de burgers, maar ook de vele toeristen, tot een soort gijzelaars maken. Maar ik weet dat luchthaven-stakingen niet alleen bij ons voorkomen.

Daarbij steun ik datgene waar het de vakbond bij deze geplande staking om ging. Het gaat over de veiligheid op de werkplek. Er zijn veel te veel dodelijke ongevallen op de werkplek, vooral in de bouw. Gisteren nog vielen er drie bouwvakkers van een steiger die plotseling instortte. Verder waren er in het verleden veel hijskranen die omvielen, met tragische gevolgen. De vakbond eist veiligheids­maatregelen op de werkplekken. Daar is ook iedereen in de regering het mee eens. Ik weet niet waarom er eerst met een staking moet worden gedreigd opdat de Staat zich serieus met dit probleem bezig gaat houden. Misschien was dat weer iets van die normale situatie. Zonder al die andere problemen zou men zeker meer tijd hebben om zich met deze en andere problemen bezig te houden.

Niet genoeg veiligheid op de werkplek. De ingestorte bouwsteiger

Nu is er dus geen staking, en onze zoon kan aan zijn korte vakantie beginnen. Als vader maak je je ook daarbij al genoeg zorgen, dat zijn de alledaagse zorgen. Ik wens mijn zoon fijne dagen en dat hij ongedeerd en gelukkig weer thuis mag komen. Ook al zijn onze kinderen al groot, ze zullen altijd onze kinderen blijven, waar we voor willen zorgen. Zo is dat nou eenmaal.

En nu wens ik u een prettige en heel normale woensdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.