Netanyahu: Als we kracht uitstralen, negeert men de bezetting

Tuesday, November 06, 2018 |  Redactie Israel Today
Wanneer Israël zwakte vertoont, nodigt het de internationale gemeenschap uit om gevaarlijke eisen te stellen met betrekking tot de zogenaamde 'bezetting' van Palestijnse gebieden. Omgekeerd, wanneer Israël kracht uitstraalt, wordt de Palestijnse kwestie bijna genegeerd ten gunste van belangrijker zaken.

Dat was de kern van de opmerkingen die premier Benjamin Netanyahu naar verluidt maandag maakte op een besloten vergadering van zijn Likoed-partij.

'Macht is de belangrijkste component van het buitenlands beleid. 'Bezetting' is onzin. Er zijn enorme landen geweest die bevolkingen hebben bezet en verplaatst en niemand spreekt over hen,' zou de premier hebben gezegd volgens de Legerradio.

'In tegenstelling tot het idee dat concessies tot akkoorden met de Arabieren zullen leiden, zullen concessies slechts kleine en kortdurende veranderingen teweegbrengen en niets meer,' vervolgde hij.

Om zijn argument te ondersteunen, wees Netanyahu op de opwarmende betrekkingen tussen Israël en veel Arabische Staten, terwijl die zelfde Arabische Staten niet meer dan lippendienst aan de 'Palestijnse zaak' bewijzen.

Er zijn vermoedelijk twee redenen hiervoor:
Ten eerste krijgt Israël voor het eerst steun van een Amerikaanse regering bij het ondubbelzinnig verwerpen die de delen van het Palestijnse verhaal die de legitimiteit van het bestaan van de Joodse Staat afwijzen. Dat verenigde front heeft er mogelijk toe geleid dat naburige Arabische Staten, die in toenemende mate afhankelijk zijn van Amerikaans geld en macht, eveneens de basis van de Palestijnse nationalistische beweging afwijzen.

Ten tweede, terwijl het Israëlisch-Palestijnse conflict altijd werd voorgesteld als de primaire bedreiging voor de stabiliteit in het Midden-Oosten, hebben de opkomst van ISIS en de Iraanse nucleaire dreiging aangetoond dat dit, met de woorden van de toekomstige koning van Saoedi-Arabië, weinig meer is dan een 'bijzaak' in vergelijking met deze echte bedreigingen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.