Groeten uit Israël: Herdenking van verkeersslachtoffers

Tuesday, November 06, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Ik had gisteren groot gelijk dat ik mijn regenjas had meegenomen. Eindelijk kon je merken dat het al november was. Het regent, met alles wat daarbij hoort. Ook vannacht heeft het doorgeregend, de buitenlucht is prachtig. U kent dat vast wel, die prettige reuk van vochtige aarde. Eindelijk hoef ik de tuin niet meer te sproeien, en ook de airco kan uitgeschakeld blijven.

Toen ik gisteren tussen de middag even kort de stad in was geweest, toonde Jeruzalem eindelijk weer eens zijn 'winterse' kant, zoals ik Jeruzalem heel graag zie. Het was een klein beetje windering en de hemel was grijs. En het was prettig koel. Op mijn terugweg naar de redactie ging het er weer op los. Het begon echt te gieten. Ik kwam er met mijn regenjas goed vanaf. Anderen, die er blijkbaar nog niet aan gewend zijn dat de zomer voorbij is, renden en zochten beschutting onder de markiezen van de winkels. Ik liep gewoon door een genoot van de regen, die eindelijk weer valt.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Grotendeels bewolkt met nu en dan een regenbui, die met onweer gepaard kan gaan. Gevaar voor overstromingen in het Jordaandal, de woestijn van Judea en de omgeving van de Dode Zee. De temperaturen blijven voor het jaargetijde iets te laag. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 22 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 25 graden, aan de Dode Zee 25 graden, Be'er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is afgelopen weekeinde een halve centimeter verder gezakt en staat nu op 214,645 meter onder de zeespiegel.

Gisteren in Jeruzalem (Foto: Dov Eilon)

Nu de wegen ten gevolge van de regen glad kunnen zijn, moet je nog veel beter opletten als je met de auto of de fiets onderweg bent. Verkeersongevallen stonden ook de afgelopen dagen steeds weer in de krantenkoppen. Een paar dagen geleden was er een ernstig ongeval op snelweg 90 bij de Dode Zee, waarbij een heel gezin om het leven kwam. Drie dagen geleden gebeurde er op diezelfde weg weer een tragisch ongeval, waarbij een niet minder dan zes mensen om het leven kwamen, zes Arabieren die op weg waren naar hun werk toen hun minibus frontaal op een vrachtwagen inreed, die net even van zijn rijstrook was afgeweken. Weer zo’n zinloos ongeluk.

Gisteren werd op tv verteld dat er in 20 dagen tijd 17 mensen op die weg om het leven zijn gekomen. Overigens weet ik niet zeker of die weg daarvoor verantwoordelijk is. Ik denk van niet. Er wordt daar gewoon veel te hard gereden. Het uitzicht op de woestijn en de zowat leeg lijkende weg schijnen veel automobilisten te verwarren. Jammer.

Gisteren vond in Ramat Gan de jaarlijkse herdenkings­ceremonie plaats voor de slachtoffers van verkeersongevallen (video). Ja, zo een ceremonie hebben we hier ook, helaas. Alsof we nog niet genoeg herdenkings­ceremoniën hebben. Familieleden van verkeersslachtoffers praten er over hun verlies, de voorzitter van de organisatie ZAKA, die zorgt voor ordentelijke berging van slachtoffers, vertelt over zijn gevoelens wanneer hij op de plaats van een ongeval is. 'Voor velen is een ongeval slechts een kort bericht op de radio, voor de familieleden gaat er een wereld ten onder'.
We moeten de risico’s in het verkeer serieuzer nemen, opdat er niet elk jaar méér deelnemers aan deze ceremonie zullen zijn.

En nu wens ik u een prettige en rustige dag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.