Rabin-herdenking zorgt voor verdeeldheid in plaats van eenheid

Monday, November 05, 2018 |  Tsvi Sadan
Een kleine tienduizend mensen verzamelden zich voor de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor Yitzhak Rabin op de plaats waar hij 23 jaar geleden werd vermoord. Hoewel de Israëli’s om de een of andere reden nog steeds hopen dat dit evenement de eenheid zal bevorderen, is het een feit dat – afgezien van lippendienst – het tijdens het evenement nooit ging om het herstellen van de nationale verdeeldheid van Israël.

De bijeenkomst van dit jaar werd verondersteld anders te zijn, maar vanaf het begin was het duidelijk dat dit niet het geval zou zijn.

Darkenu, een zogenaamd welwillende onpartijdige organisatie en de organisator van de bijeenkomst, beloofde dat de bijeenkomst van dit jaar een sterke boodschap ‘tegen verdeling en ophitsing’ zou uitzenden. Maar Darkenu, die beweert de grootste ‘gematigde’ Israëlische burgerbeweging te zijn, is in feite een front voor Amerikaanse ngo’s die zich mengen in de Israëlische politiek. Volgens advocaat Adi Ben Hur bestaat Darkenu uit One Voice en V15: twee buitenlandse ngo’s die tijdens de verkiezingen van 2015 in Israël hetzelfde deden als waarvan de Russen beschuldigd worden gedaan te hebben tijdens de Trump-Clinton presidentiële campagne.

Om te bewijzen dat de bijeenkomst een ‘gematigd’ karakter heeft, nodigde Darkenu één rechtse figuur uit; de minister voor Regionale Samenwerking, Tzachi Hanegbi van de Likoedpartij. Dit ondanks het feit dat de rechtse politieke vleugel een duidelijke meerderheid in de Joodse Staat vertegenwoordigt.

Hanegbi, die zelf zeer kritisch was over de Oslo-akkoorden van 1993 (die de oorzaak waren van de moord op Rabin), kreeg gedurende zijn toespraak voortdurend boegeroep te horen. Hanegbi veroordeelde de moord op Rabin in niet mis te verstane bewoordingen, maar zei dat hij er nog steeds trots op is dat hij zich sterk heeft verzet tegen de Oslo-akkoorden. In de ingewikkelde Israëlische politiek markeert Hanegbi’s instemming om zich bloot te stellen aan een vijandige menigte een verandering die plaatsvindt binnen het rechtse kamp, dat steeds meer de voorkeur geeft aan een niet-apologetische houding in plaats van de gebruikelijke verontschuldigende houding.

Oppositieleidster Tzipi Livni, een voormalig Likoed-lid die in 1996 eveneens de Oslo-akkoorden bekritiseerde als zijnde een ‘gedoemd akkoord’, was alles behalve vriendelijk voor haar voormalige collega’s. ‘De geschiedenis herhaalt zich,’ zei ze zonder aarzelen. ‘Genoeg met het lezen van de berichten van de premier [verwijzend naar de sociale mediaberichten van Netanyahu], de video’s te bekijken, de toespraken te luisteren, de gewelddadige reacties te lezen en iedereen die anders denkt de schuld te geven. Wie zich inzet voor vrede is geen verrader, het was toen waar en het is vandaag de dag waar.’ Volgens Livni is het waar dat Netanyahu aanleiding geeft tot een nieuwe politieke moord.

Ook Tamar Zandberg, hoofd van de extreemlinkse Meretz-partij, hield zich niet in. Netanyahu, zei ze, heeft ‘ophitsing veranderd in een centraal instrument om het vredeskamp onderdanig, gecontroleerd en verbrijzeld te houden. Hij gebruikt het om ervoor te zorgen dat… de erfenis van de vrede diep in het graf zal blijven’.

Het is niet verwonderlijk dat Netanyahu in het kielzog van de bijeenkomst reageerde met een tweet: ‘Het is te betreuren dat de herdenkingsceremonie voor premier Yitzhak Rabin een politieke bijeenkomst werd. Degenen die de mond vol hebben van vrijheid van meningsuiting, proberen iedereen die het niet met hen eens is het zwijgen op te leggen’.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.