Rustiger vrijdag in Gaza door Egyptische bemiddeling

Monday, November 05, 2018 |  Redactie Israel Today
De Egyptische president Fattah Al-Sisi heeft afgelopen zaterdag een ontmoeting gehad met de Palestijnse leider Machmoud Abbas in Sharm el-Sheik om de ontwikkelingen in het Israëlisch-Palestijnse conflict te bespreken (video). Enkele weken geleden had Abbas nog geweigerd om het hoofd van de Egyptische inlichtingendienst in Ramallah te ontmoeten.

Volgens de in Londen gepubliceerde Arabische krant Al-Hayat zijn Al-Sisi en Abbas overeengekomen hun overleg voor het bereiken van een wapenstilstand in Gaza voort te zetten. De krant meldde dat het de eerste keer is dat de Palestijnse Autoriteit de Egyptische inspanningen om tot een akkoord te komen in de Gazastrook heeft gesteund. Tot nu toe had Machmoud Abbas altijd geweigerd om in te stemmen met een overeenkomst tussen Hamas en Israël zonder de deelname van de Palestijnse Autoriteit.

Ook werden details van de overeenkomst bekend. De zogenaamde 'Marsen van de Terugkeer' zouden beperkt worden tot een afstand van 400 meter van het grenshek. Na een bepaalde periode van rust en het bereiken van een inter-Palestijnse verzoenings­overeenkomst, moet een veilige verbinding tussen Gaza en Cyprus worden gegarandeerd.

Volgens het bericht in de krant concentreert Egypte zich op het bereiken van een periode van vrede in plaats van een wapenstilstand. Dit zou de eerste stap zijn voor het bereiken van verzoening tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit, die dan een akkoord over een wapenstilstand mogelijk zou maken.
Het doel van de Egyptenaren is om de levens­omstandig­heden in de Gazastrook te verbeteren, onder andere door het garanderen van medische zorg en de levering van elektriciteit en water. Ook de visserijzone voor de kust van de Gazastrook moet weer worden uitgebreid en nieuwe banen worden gecreëerd. Tevens moeten de voorwaarden bij de grensovergang bij Rafah worden versoepeld en moet een einde worden bereikt aan het geweld tijdens de wekelijkse 'Marsen van de Terugkeer'.
De Palestijnen van hun kant zouden zich moeten verplichten om de terreur van de vuurballonnen en de infiltratiepogingen bij het grenshek te stoppen.

In de tweede fase wordt de elektriciteitsvoorziening uit Israël uitgebreid tot 150 megawatt en wordt de visserijzone uitgebreid tot 20 mijl. Ook zullen de import- en exportvolumes van goederen van en naar de Gazastrook worden verhoogd en zal een grensovergang voor de zeeroute naar Cyprus tot stand worden gebracht. Er zullen ook projecten voor het creëren van nieuwe tijdelijke banen worden opgestart.

Veel minder mensen namen deel aan de laatste 'Mars van de Terugkeer' (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Slechts een paar honderd mensen namen afgelopen vrijdag deel aan de demonstraties bij het grenshek, dus duidelijk minder dan we gewend waren. Dit toont aan dat Hamas in staat is de situatie onder controle te houden en verantwoordelijk kan worden gehouden voor wat er in Gaza gebeurt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.