Netanyahu steunt wet op doodstraf voor terroristen

Monday, November 05, 2018 |  Redactie Israel Today
De publieke Israëlische omroep KAN meldde maandag­ochtend, dat premier Benjamin Netanyahu tijdens een vergadering met leiders van de coalitie­partijen zijn steun had uitgesproken voor een wet, die het militaire en civiele rechtbanken gemak­kelijker zal maken de doodstraf uit te spreken voor terroristen.

Afbeelding: Naftali Bennett en Benjamin Netanyahu in de Knesset (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Hoewel de wet in Israël de doodstraf toestaat, is deze sinds de executie van de nazi SS-officier Adolf Eichmann in 1962 in Israël niet meer opgelegd. De huidige wet bepaalt dat een doodvonnis alleen na een eenstemmige beslissing kan worden uitgesproken. Het voorstel van de partij Israel Betenoe van minister van Defensie Avigdor Lieberman laat deze eis vallen. Voor het opleggen van de doodstraf aan wegens moord veroordeelde terroristen zal volgens het wetsvoorstel een eenvoudige meerderheid van twee van de drie rechters in de militaire en civiele rechtbanken voldoende zijn.

Het wetsvoorstel werd al in januari bij een eerste stemming goedgekeurd, maar werd toen in het wetgevingsproces gehouden. Tot dit moment. Netanyahu zou zijn steun aan deze wet hebben uitgesproken onder druk van Naftali Bennett, minister van Onderwijs en voorzitter van de partij Het Joodse Huis.

Nu zal het wetsvoorstel worden doorgestuurd naar de Commissie voor Wetgeving, waar het zal worden voorbereid voor de eerste lezing in de Knesset.
De Europese Unie heeft dit wetsvoorstel veroordeeld en de doodstraf 'onmenselijk en vernederend' genoemd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.