Groeten uit Israël: Ludwig Schneider was man met passie

Monday, November 05, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Buiten regent het! Eindelijk lijken we een voorproefje van de winter te krijgen. Vannacht heeft het bij ons flink geonweerd en hard geregend. Maar ik was te lui om de markiezen op te halen. Maar ze hebben de nacht en de regen doorstaan. Vanochtend ben ik voor het eerst met een regenjas het huis uitgegaan. Ik had hem tijdig klaargelegd. En dat was ook terecht: toen ik vanochtend vroeg in Jeruzalem uit de bus stapte, was het nog best koud. Mijn mobieltje gaf een temperatuur aan van 12 graden. Dat is nog eens wat.

Ook de komende dagen zal de regen ons niet verlaten. Er wacht ons dus een ‘winterse’ week. Ik heb daar niets tegen. Laten we deze dag beginnen met het weer voor vandaag in Israël: Zo nu en dan een regenbui met mogelijk onweer, vooral en het midden en zuiden van het land. Gevaar voor plotselinge overstromingen in de zuidelijke wadi’s. De temperaturen lopen nog iets terug en komen iets onder het gemiddelde voor het jaargetijde. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, aan de Dode Zee 28 graden, Be'er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde twee centimeter verder gezakt en staat nu op 214,64 meter onder de zeespiegel.

Bliksem boven Netanya, afgelopen nacht

Deze week begon gisteren heel verdrietig. In de nacht van zaterdag op zondag bereikte mij het bericht dat Ludwig Schneider was overleden. Dat deed mij veel verdriet. Precies 40 jaar geleden begon hij zijn nieuwsdienst Nachrichten aus Israel (Nieuws uit Israël), kortweg nai genoemd, waaruit later Israel Heute en Israel Today ontstonden. Zelf werk ik pas tweeëneenhalf jaar hier bij Israel Heute.
Helaas was ik niet in de gelegenheid om Ludwig Schneider persoonlijk te leren kennen, wat ik heel jammer vind. Maar ik leerde zijn levenswerk kennen. Ik zag wat hij met zijn eigen handen had opgebouwd. In gesprekken met collega’s, en ook met enkele lezers die ons hier op de redactie kwamen bezoeken, hoorde ik nog meer over hem. Ik zag zijn video’s, dat zijn er heel wat. Ik voelde zijn passie om Israël dichter bij de mensen te brengen. Hij heeft iets prachtigs gemaakt. De talloze commentaren van onze lezers hier op de website en ook op Facebook laten zien hoe geliefd Ludwig Schneider was. Zijn familie wens ik veel sterkte; het is nooit gemakkelijk om een van de ouders te verliezen. Maar het is slechts een tijdelijk afscheid, want in de eeuwigheid zullen we elkaar weer zien.

Ik voelde behoefte om een paar woorden naar aanleiding van het overlijden van Ludwig Schneider te schrijven, ook al heb ik hem zelf niet meer kunnen leren kennen. Moge zijn nagedachtenis gezegend zijn.

En nu wens ik u een rustige maandag en een goed begin van de nieuwe werkweek. Vanaf vandaag zullen we u weer informeren over al het belangrijke nieuws uit Israël, en vooral datgene wat men in het buitenland graag weglaat of anders vertelt. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.