Groeten uit Israël – Shabbat shalom

Friday, November 02, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers!

Het is weer vrijdag. Een interessante week eindigt. De week van de gemeenteraad­verkiezingen. Ja, verkiezingen vind ik heel interessant, ook als het alleen maar over een burgemeester gaat. Eigenlijk zijn deze verkiezingen zelfs heel belangrijk, want ze hebben invloed op onze woonplaats. Vandaar dat ik niet begrijp waarom toch altijd betrekkelijk weinig mensen hun recht benutten om door de verkiezingen de toekomst van hun woonomgeving te benutten. Deze vrije dag heeft nu wel tot een toename van de kiezers­opkomst geleid, maar dat was maar even, en helaas niet overal.

Ik snap die Jeruzalemmers niet. Het is altijd weer hetzelfde. Je krijgt een uitnodiging om een nieuwe burgemeester te kiezen, de toekomst van je eigen stad mede te bepalen, en dan komen er slechts zo rond de 30 procent om te stemmen. Na de verkiezingen, wanneer er een burgemeester is gekozen die men helemaal niet wilde hebben, dan protesteert men. Maar zo werkt dat niet. Je kunt besluiten geen bezwaar te maken en op de verkiezingsdag thuis te blijven, of je op het strand of elders amuseren. Daar hebben we toch die vrije dag voor gekregen. Men krijgt echt genoeg tijd om zijn stem uit te brengen en ook nog een fijne dag met familie of met vrienden door te brengen.
Ik wens de Jeruzalemmers, vooral de niet-religieuzen onder hen, dat zij dat bij de eindronde zullen begrijpen, want anders gaan ze al gauw weer bezwaar maken.

Jeruzalem (Foto: Hadash Parush/Flash90)

Dit weekeinde waren we eigenlijk van plan om ons met de hele familie rond de shabbatstafel te verzamelen, maar helaas moest onze dochter weer op de legerbasis blijven. Zij zal de shabbat daar begroeten. Maar er komt altijd een volgende keer, en dan komt ze vast en zeker thuis. Althans, dat hoop ik. Omdat ze in Tel Aviv zit, kunnen we haar natuurlijk ook even kort bezoeken. Dan kunnen we meteen wat van onze shabbats­maaltijd voor haar meebrengen.

Wat het weer betreft, vandaag zou het weer echt warm worden. De warme lucht heeft zich uitgerekend hier bij ons in de Shfela-vlakte vastgezet, en ook in Tel Aviv. In Jeruzalem is het veel prettiger. Maar oké, we genieten nog een keer van de zomer. Dat is in november wel heel bijzonder.

Zomer in november, Tel Aviv (Miriam Alster/Flash90)

En hier is het weer voor vandaag ik Israël: Helder en droog, met voor het jaargetijde te hoge temperaturen, vooral aan de kust en in de Shfela-vlakte. In de bergen in het noorden en het midden van het land waait verder een harde oostenwind. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 35 graden, Be'er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is drieënhalve centimeter gezakt en staat nu op 214,62 meter onder de zeespiegel.

En nu wens ik u een prettig weekeinde en een gezegende en rustige shabbat. Het ga u goed.

Shabbat shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.