Vooruitgang bij inspanningen voor vrede met Hamas

Thursday, November 01, 2018 |  Dr. Edy Cohen
Volgens Palestijnse bronnen is er aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de inspanningen voor een wapenstilstand tussen Israël en Hamas. De onder­hande­lingen werden bemiddeld door Egypte en de VN, aan Egyptische zijde door de inlichtingenofficier Achmed Abd al-Khaliq en aan VN-zijde door de speciale gezant voor het Midden-Oosten, Nickolay Mladenov.

De bronnen hebben echter niet precies gezegd om welke vooruitgang dit zou gaan. Israël en Hamas hebben recent vertrouwen­wekkende maatregelen genomen. Hamas zou hebben getoond dat het bereid is om tot een akkoord te komen en heeft het gebruik van zogenaamde vuurballonnen aanzienlijk verminderd. Israël van zijn kant heeft de visserijzone weer uitgebreid en de invoer van door Qatar betaalde brandstof in de Gazastrook toegestaan.

Dinsdag heeft de Egyptische delegatie een ontmoeting gehad met de leiders van Hamas, Ismael Haniye en Yahya Sinwar (video). De delegatie bereikte de Gazastrook via de grensovergang Erez.
Tijdens de bijeenkomst werd volgens Palestijnse berichten vooral gesproken over het overmaken van geld uit Qatar om de salarissen van Palestijnse ambtenaren te betalen, nadat de Palestijnse leider Machmoud Abbas een aantal maatregelen tegen Gaza had genomen, waaronder stopzetting van de salarissen van de ambtenaren in de Gazastrook.
Volgens een Egyptisch voorstel wordt het geld uit Qatar onder controle van de VN overgemaakt aan de ambtenaren in Gaza die niet bij de militaire vleugel van Hamas behoren.

Zoals reeds vermeld, heeft Israël de invoer van brandstof in de Gazastrook toegestaan, waardoor nu een andere turbine in de elektriciteitscentrale van Gaza in bedrijf kan worden gesteld, wat de elektriciteits­voorziening in de Gazastrook aanzienlijk zal verbeteren. Van Israëlische zijde is men ook bereid in te stemmen met de bouw van infrastructuur in de Gazastrook onder internationale controle en financiering.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.