Groeten uit Israël: Dertig graden in november?

Thursday, November 01, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers!

En plotseling is de zomer weer terug. Hoogzomer zelfs, met temperaturen van rond de 30 graden, althans bij ons in Modi’in. In Jeruzalem is het al een heel ander verhaal. Daar waait een oostenwind en is het al duidelijk kouder dan in Modi’in of aan de kust. Dat is wel interessant.

Veel zal dat niet veranderen, ook niet in het weekeinde dat nu voor de deur staat. Op shabbat zal het wat kouder worden. Maar de winterspullen kunnen we nog rustig in de kast laten liggen. Ik heb sinds maart al geen jas meer gedragen. Ik weet ook niet eens meer waar ik die in de kast heb gestopt. Maar nu hebben we eerst weer hartje zomer. Zo zou het ook in het weekeinde blijven. Op shabbat zullen de temperaturen dan weer iets dalen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder. Aan de kust en in de Shfela-vlakte voor het jaargetijde ongewoon hoge temperaturen, droog. In de bergen in het noorden en midden harde oostenwind. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: : Jeruzalem 24 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 32 graden, aan de Dode Zee 34 graden, Be'er Sheva 31 graden, Eilat aan de Rode Zee 34 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,585 meter onder de zeespiegel.

Nu hebben we de gemeenteraadsverkiezingen weer achter de rug. Hier in Modi’in is onze burgemeester met meer dan 91% van de stemmen herkozen. Er waren ook geen andere kandidaten. Goede spullen vervang je immers ook niet, zoals een spreekwoord zegt. En onze burgemeester doet het werkelijk goed voor onze nog jonge stad.. Misschien zoudt u, beste lezer, bij een van uw volgende bezoeken aan Israël gewoon eens een tussenstop in Modi’in moeten maken. En al gauw kunt u dan met de trein doorrijden naar Jeruzalem. Momenteel moet je daarvoor nog overstappen op de luchthaven Ben Gurion. Maar dat is ook zo wat. Dus voegt u Modi’in gewoon in uw reisplan in en komt u met uw eigen ogen zien hoe een nieuw geplande stad zich ontwikkelt.

Modi’in

Hier in Jeruzalem blijft het nog spannend wie de volgende burgemeester wordt. Op 13 november zullen de Jeruzalemmers beslissen wie ze als opvolger van Nir Barkat op de burgemeestersstoel willen zien zitten.

Ikzelf zou, ook al ben ik niet kiesgerechtigd voor Jeruzalem, waarschijnlijk liever Ofer Berkovitch als nieuwe burgemeester zien. Hij is in Jeruzalem geboren en kent de stad en zijn problemen. En hij was tot nu toe een van de plaatsvervangende burgemeesters, en er zijn er nog meer. Moshe Leon daarentegen woont pas vijf jaar in de stad. En dat om een simpele reden. Destijds wilde hij al burgemeester worden en stond als tegenkandidaat tegenover Nir Birkat. Maar kandidaat voor het burgemeestersambt kun je alleen worden als je al een zekere tijd vóór de verkiezingen burger van de stad bent. Het beviel mij destijds niet dat Moshe Leon plotseling Jeruzalemmer werd.

Natuurlijk is het mogelijk dat Moshe Leon een uitstekende burgemeester zou zijn als hij gekozen wordt. En gesteund wordt hij nu ook door de orthodoxe Shas-partij. Dan moet ik denken aan de shabbat in Jeruzalem: wat zou er gebeuren met de winkels die op shabbat open zijn? Weliswaar is men hier verplicht de zogenaamde status quo aan te houden voor wat betreft de shabbat. En we hebben hier al eens een burgemeester gehad die zich aan deze regeling hield. Maar iedereen heeft zo zijn favorieten, en ik zou graag Ofer Berkovitch een kans geven. Een burgemeester van een stad zou daar opgegroeid moeten zijn of er op zijn minst een groot deel van zijn leven gewoond hebben.

Van de vier oorspronkelijke kandidaten in de video zijn er nu nog twee overgebleven.

De twee opgestapte kandidaten waren beiden religieus. Daarom veronderstel ik dat hun kiezers liever de een kippa dragende Moshe Leon als burgemeester zullen kiezen. Maar wie weet, misschien wacht ons een verrassing. Want het resultaat van de uiteindelijke stemming hangt mede af van het opkomstpercentage bij de verkiezingen. Alles is dus nog mogelijk. De Jeruzalemmers moeten daarom de mogelijkheid gebruiken om over de toekomst van de stad te beslissen.

En nu wens ik u een prettige en kalme donderdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!

Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.