Groeten uit Israël: Wie wordt de burgemeester van Jeruzalem?

Wednesday, October 31, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers!

Gisteren was een bijzondere dag. Hier bij ons in Israël waren verkiezingen. Nog niet voor de Knesset, maar voor onze gemeentes en provincies. We hebben gisteren nieuwe burgemeesters en gemeenteraden gekozen. Over de uitslagen, vooral die van Jeruzalem en Tel Aviv, zullen we u in onze nieuwsberichten informeren.

Gisteren hoefde er voor het eerst sinds 1989 op de dag van de regionale verkiezingen niet meer te worden gewerkt. Tot nog toe hadden we deze 'luxe' alleen op de Knesset-verkiezingsdag. Daarmee wilde men een grotere kiezersopkomst bereiken. Want meestal werden de regionale verkiezingen niet voldoende serieus genomen, of men had gewoon geen tijd om zijn stem uit te brengen. Of deze vrije dag, die de staat en daarmee ons als belastingbetalers niet zo’n klein beetje geld heeft gekost, het nu ook echt waard is geweest, ook dat zullen we hier in een later stadium ervaren.

Stemmen in Jeruzalem; wie wordt de burgemeester van onze hoofdstad? (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Onze jongste zoon is pas 17 jaar en heeft gisteren voor een van de kandidatenlijsten voor de gemeenteraad van Modi’in gewerkt en daarmee een paar shekels verdiend. Daarbij kreeg hij ook onderwijs in democratie. Daarna is hij voor het eerst van zijn leven gaan stemmen. Overigens zijn de verkiezingen bij ons in Modi’in niet zo spannend als bijvoorbeeld in Jeruzalem of Tel Aviv. Behalve onze burgemeester, die door alle burgers geliefd wordt, heeft niemand anders het aangedurfd om zich kandidaat te stellen, waardoor de verkiezing heel simpel was. Iets anders was het met gemeenteraad. Alles bij elkaar zijn we in Modi’in zeer tevreden.

Voor een stemlokaal, meestal een school, in Tel Aviv (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Voor deze vrije dag wegens de verkiezingen kon het geen mooier weer zijn. Het staat weer in het teken van de warmte, alsof de zomer nog een keer bij ons zou willen terugkomen. Want de temperaturen naderen weer de 30 graden. En dat op 31 oktober. Idioot.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, met voor het jaargetijde ongewoon hoge temperaturen, vooral aan de kust en in de Shfela-regio. Matige wind in de bergen in het noorden en midden van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 23 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 31 graden, aan de Dode Zee 32 graden, Beersheva 30 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter verder gezakt en staat nu op 214,585 meter onder de zeespiegel.

De temperaturen zijn echt heel ongewoon voor deze tijd. Ook bij ons thuis in Modi’in wordt vandaag 31 graden verwacht; dan is het in Jeruzalem met een verwachte 23 graden nog relatief „koel”. Een zo groot temperatuur­verschil tussen twee zo dicht bij elkaar liggende steden is toch al verbazingwekkend. Acht graden, dat is veel. Maar dat maakt de Israëlische herfst nu juist zo interessant. Ook de komende dagen zal het weer zo blijven, zomer in november.

En nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Pas gisteren kwam ik erachter dat vandaag in Duitsland in negen deelstaten een feestdag is. De Hervormingsdag wordt gevierd, maar de beslissing daartoe was toch sterk omstreden. Wij als Joden hebben nauwelijks een goede relatie met Martin Luther, als je leest wat deze zoal over ons heeft geschreven. Misschien zou men een andere dag als nieuwe feestdag kunnen kiezen. Maar ik gun hun die feestdag, die nu voor het eerst ook in Bremen, Hamburg, Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen wordt gevierd. Geniet u dus maar van uw vrije dag, als u in een van de deelstaten woont waar men vandaag vrij heeft. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.