Bloedbad in Pittsburgh verdeelt de Joodse wereld

Wednesday, October 31, 2018 |  Tsvi Sadan
Na de massamoord op elf Joden, uitsluitend Joden, in een synagoge in Pittsburgh, publiceerde de lokale afdeling van Bend the Arc, 'de enige nationale Joodse organisatie die zich uitsluitend richtte op progressieve sociale verandering in de VS', een open brief, waarin president Trump werd verteld dat hij niet welkom is in de stad. De reden, aldus de brief, is omdat 'de afgelopen drie jaar uw [Trump] woorden en uw beleid een groeiende blanke nationalistische beweging hebben aangemoedigd.'

Afbeelding: De Israëlische en Amerikaanse vlaggen worden geprojecteerd op de muren van Jeruzalems Oude Stad in solidariteit met de slachtoffers van de schietpartij in de synagoge van Pittsburgh. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Volgens deze factie van de Joodse gemeenschap was de synagoge-moordenaar geen antisemiet, maar een blanke racist die door Trump's vermeende haatpolitiek tegen 'kleurlingen, moslims, LGBTQ mensen, en mensen met een handicap' zou zijn gesterkt.

Robert Bowers zelf tweette dat de reden dat hij Joden zo haat is vanwege hun steun aan, hoogstwaarschijnlijk, moslimimmigratie. 'HIAS brengt graag indringers mee die ons volk doden,' tweette hij enkele uren voor zijn afschuwelijke aanval. 'Ik kan niet toekijken hoe mijn mensen worden afgeslacht. Schroef je optiek vast, ik ga naar binnen,' en hij ging naar binnen.
HIAS (Hebreeuwse Immigrant Aid Society) werd in 1881 opgericht om Joden te helpen bij het ontvluchten van pogroms in Rusland en Oost-Europa. Vandaag de dag helpt het vluchtelingen in de VS, maar ook in vele andere landen. Sinds de verkiezing van Trump heeft HIAS laten zien dat het heftig anti-Trump is.

Nadat hij gewond raakte door de politie die naar de plaats van het bloedbad was geroepen, werd Bowers in het Allegheny General Hospital door ten minste drie Joodse artsen en verpleegkundigen behandeld. Dit ondanks het feit dat, volgens ziekenhuisdirecteur Jeffrey K. Cohen, Bowers nog steeds schreeuwde: 'Ik wil alle Joden doden'. Wanneer we aannemen dat dr. Cohen's getuigenis betrouwbaar is, is Bowers zonder twijfel een antisemiet.

Maar dat doet er weinig toe nu zijn ongekende aanval op Joden op Amerikaanse bodem, die in eerste instantie het Joodse volk over de hele wereld verenigde, is weggekaapt voor kleingeestig politiek gewin. Joden aan de linkerzijde geven Trump de schuld van de dood van die elf Joden, en degenen aan de rechterzijde hekelen de linkerzijde voor het uitbuiten van zo'n afschuwelijke gebeurtenis om de progressieve agenda verder door te drukken.
Dat Bowers zowel een antisemiet als een blanke racist was, maakt geen verschil. Voor links is hij het product van het beleid van Trump. Voor rechts is hij een voorbeeld van de klassieke antisemiet die de Amerikaanse vrijheden misbruikt om een extremistische visie te bevorderen en ernaar te handelen.

Bend the Arc, dat de kans aangreep om de president aan te vallen (foto), verdeelde uiteindelijk de Joodse gemeenschap in Pittsburgh, want wie kan er vertellen of bij de slachtoffers van de Tree of Life-synagoge al dan niet een paar aanhangers van Trump waren? Het anti-Trump sentiment, dat de meeste Amerikaanse Joden delen, is blijkbaar sterker dan de behoefte aan eenheid.

Toen dezelfde scheidslijn zich manifesteerde in Israëlische reacties op het bloedbad, probeerde premier Benjamin Netanyahu er een einde aan te maken door te tweeten: 'Joden werden gedood in een synagoge. Ze werden gedood omdat ze Joden zijn. De locatie is gekozen omdat het een synagoge is. Dat mogen we nooit vergeten. Wij zijn één.'

Ook minister van Onderwijs Naftali Bennett, hoofd van de partij Het Joodse Huis, zei bij een herdenkingswake voor de slachtoffers van het bloedbad in Pittsburgh: 'Vandaag staan we in de schaduw van de dood. In de schaduw van het kwaad. In de schaduw van een lafhartige, terreuraanslag op Joden die in een synagoge waren om te bidden. De dodelijkste antisemitische aanval in de geschiedenis van de Verenigde Staten.'

Zowel Netanyahu als Bennett, hoe rechts ook, probeerden duidelijk te herstellen wat in de Joodse wereld een onherstelbare breuk zou kunnen blijken te zijn.

Maar, net als in Amerika, volgden Israëlische politici en journalisten van links het voorbeeld van Bend the Arc. Het hoofd van de extreem-linkse Meretz-partij, Tamar Zandberg, twitterde: 'Gruwelijke slachtpartij in Pittsburgh. Sterkte voor de Joodse gemeenschap. Een verschrikkelijk resultaat van gewelddadige haat jegens minderheden, immigranten en Joden'. Volgens Zandberg haatte Bowers Joden zoals hij zwarten, Spanjaarden en moslims haatte.

Chemi Shalev, een extreem-linkse Ha'aretz-journalist, ging zelfs zover te zeggen dat 'helaas, hun [Israëlische regering] boodschap van sympathie wordt ondermijnd door de beschamende poging van Israëlische topdiplomaten in de VS om Donald Trump vrij te pleiten van elke verantwoordelijkheid voor het aanwakkeren van een sfeer van rechtse haat en, nog schandaliger, om in plaats daarvan antisemitisme aan de linkerkant te impliceren'.

Dit soort argument zette politieke commentator Gadi Taub ertoe aan om te tweeten wat veel Israëli's denken over deze aanval op Trump en Netanyahu in de naam van elf gedode Joden: 'Ik moest in mijn ogen wrijven om te geloven dat mensen eigenlijk beweren dat de meest vriendschappelijke regering tegenover Israël sinds Truman, geleid door een president wiens dochter zich tot het Jodendom bekeerde en haar man zijn [Trump's] naaste adviseur is, dat deze regering antisemitisme verspreidt. Wow. Maak me wakker als de discussie terugkeert van het parallelle universum'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.