Jeruzalem wacht nog op een nieuwe burgemeester

Wednesday, October 31, 2018 |  Redactie Israel Today
Bij de gemeente­raads­verkiezingen van gisteren in Israël was er in Jeruzalem geen beslissing over wie het ambt van vertrekkende burgemeester Nir Barkat zou overnemen. Geen van de vier kandidaten kreeg de benodigde 40 procent van de stemmen. Over twee weken zal een tweede ronde de beslissing brengen. Ook in veel andere steden wordt over twee weken, op 14 november, in de tweede ronde van de verkiezingen, een burgemeester gekozen.

Een van hen wordt Jeruzalems nieuwe burgemeester: Mosje Leon (links), die gisteren 33 procent van de stemmen kreeg, of de seculiere Ofer Berkovitsj (rechts), die er met 29 procent niet veel minder kreeg. (Foto's: Hadas Parush, Noam Revkin Fenton/Flash90).

In Tel Aviv ziet het er anders uit. Daar heeft de burgemeester van de laatste 20 jaar, Ron Huldai, met een indrukwekkende 46 procent van de stemmen een vijfde termijn als burgemeester van de metropool aan de Middellandse Zee behaald.

Ron Huldai viert de overwinning met zijn vrouw. Hij blijft burgemeester van Tel Aviv (Foto: Flash90)

In Haifa leek de uitslag op een aardverschuiving. Winnares was de architecte Einat Kalish Rotem. Zij kreeg 55 procent van de stemmen en zal nu Yona Yahav, die 15 jaar burgemeester was, als eerste vrouwelijke burgemeester van Haifa aflossen.

Haifa's nieuwe burgemeester Einat Kalish Rotem (Foto: Meir Vaknin/Flash90)

Iets hogere opkomst, behalve in Jeruzalem
De dag van de verkiezingen was voor het eerst sinds 1989 weer een vrije dag. Dit was bedoeld om de opkomst van de kiezers te vergroten. Dit werd ook op nationaal niveau bereikt. Ongeveer 55 procent van alle kiesgerechtigden brachten gisteren hun stem uit. Dit is nog steeds niet zoveel als bij de verkiezingen voor de Knesset, maar een nieuw record voor de lokale verkiezingen: de opkomst bij de verkiezingen van 2013 was iets meer dan 51 procent.

De vrije dag in Jeruzalem lijkt echter niet veel geholpen te hebben, slechts ongeveer 35 procent van de kiezers besloot deel te nemen aan de verkiezingen, die de toekomst van hun stad voor de komende 5 jaar zullen bepalen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.