Wereld bekritiseert, Israël begroet president Brazilië

Tuesday, October 30, 2018 |  Redactie Israel Today
Toen Donald J. Trump de wereld verbijsterde door president van de Verenigde Staten te worden, was Israël een van de weinige landen die oprechte felicitaties uitsprak. De rest van de internationale gemeenschap bekritiseerde Amerika scherp wegens het kiezen van wat het als een hardline rechts-extremist beschouwde.

Afbeelding: Net als in Amerika is de steun voor Israël een belangrijk onderwerp in de verkiezings­campagne geworden in Brazilië. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Die recente geschiedenis werd deze week herhaald met de verkiezing van de Braziliaanse rechtse hardliner Jair Bolsonaro als nieuwe president. Hij is op grote schaal bekritiseerd voor vermeende vrouwvijandige, racistische en autoritaire opvattingen. Maar hij is ook overtuigd pro-Israël.

Tijdens zijn verkiezingscampagne herhaalde Bolsonaro in feite de steunbetuigingen voor en beloften aan de Joodse staat van Trump. Hij beloofde om Israël te bezoeken op een van zijn eerste buitenlandse reizen als president en de Braziliaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

Nu hij president is, zei Bolsonaro dat hij nog steeds van plan is om Israël zeer binnenkort te bezoeken en dat hij nog steeds overweegt om de Braziliaanse ambassade te verplaatsen, hoewel dat gecompliceerd kan worden door de sterke handelsbetrekkingen van de Zuid-Amerikaanse natie met de Arabische wereld.

Ondertussen zijn de Israëlische leiders opgetogen dat deze man, die door het grootste deel van de rest van de internationale gemeenschap wordt verguisd, de nieuwe president van een van de grootste naties van de wereld is.
'Ik ben er zeker van dat uw verkiezing zal leiden tot een hechte vriendschap tussen onze naties en tot een versterking van de banden tussen Israël en Brazilië', zei premier Benjamin Netanyahu maandag tegen Bolsonaro tijdens een telefoon­gesprek van de twee leiders.
'Hartelijke gelukwensen aan mijn vriend Jair Bolsonaro voor zijn verkiezing tot president van Brazilië', zei Knesset-voorzitter Yuli Edelstein in een verklaring aan de pers.

Evenals Trump heeft Bolsonaro ook een uitgesproken kritisch standpunt ingenomen ten opzichte van de Palestijnen. Tijdens de presidents­campagne deed hij de belofte om de status van de Palestijnse vertegen­woor­diging in Brazilië te verlagen, met de woorden: 'Is Palestina een land? Palestina is geen land, dus zou er hier geen ambassade moeten zijn'. Hij suggereerde ook, dat de reden dat de Israëlisch-Palestijnse vredes­besprekingen tot dusver zijn mislukt is omdat de laatsten terroristen blijven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.