Groeten uit Israël: Gemeen­teraads­verkie­zingen

Monday, October 29, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Nadat we hier bij ons - ondanks de protesten van de bewoners in het zuiden - de dagelijkse routine weer hebben opgepakt, worden in de media de verhalen over de slachtoffers van de moordaanslag in een synagoge in Pittsburgh (VS) gepubliceerd. Elf mensen zijn vermoord, en dat alleen maar omdat ze Joden waren. Een gruwelijke gedachte. Maar dat moet ik helaas corrigeren: een gruwelijke en verschrikkelijke realiteit.

Vandaag stonden de namen en de leeftijd van de slachtoffers in de krant vermeld. Het oudste slachtoffer was een 97-jarige Holocaust-overlevende. Wat tragisch. Ze heeft de verschrikkingen van de Shoah overleefd, om dan toch nog, alleen omdat ze Joods was, wreed te worden vermoord. Andere slachtoffers waren niet veel jonger, onder hen was een echtpaar van 84 en 86 jaar oud. Het zal lang duren om deze schok, dit trauma, te verwerken, als dat überhaupt lukt. Voor Amerika is een aanslag als deze een klap in het gezicht, niemand zou zoiets voor mogelijk hebben gehouden. In Jeruzalem heeft men gisteravond zijn deelneming kunnen betuigen voor de tragedie (zie titelfoto).

'Het bloed van onze broeders en zusters schreeuwt', aldus een artikel over de slachtoffers in Pittsburgh, vandaag in de krant Yediot Achronot

En nu, met een bezwaard hart en in de hoop dat de Joodse gemeenschap in Pittsburgh op de een of andere manier deze catastrofe kan verwerken, kom ik weer terug bij ons, bij Israël. Morgen is onze redactie gesloten. Want morgen zijn er verkiezingen. Niet voor de Knesset, nog niet, maar gemeente­raads­verkiezingen, verkiezingen voor de nieuwe burgemeesters, gemeenteraden en districtsvoorzitters. Sinds 1989 was de dag van deze verkiezingen altijd een heel normale werkdag. Alleen de dag van de Knesset­verkiezingen was een zogenaamde 'Shabaton', een vrije dag. Nu heeft men besloten dat er ook op de dag van de gemeenteraads­verkiezingen niet wordt gewerkt. Men hoopt nu op een grotere verkiezings­opkomst, want bij deze verkiezingen waren die helaas vaak erg laag.

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Jeruzalem?
Daar komt bij dat deze verkiezingen erg belangrijk zijn. Het gaat hier immers om de toekomst van de steden waar we wonen. Deze verkiezingen bepalen ons dagelijks leven. En vooral in Jeruzalem zijn deze verkiezingen dit jaar heel belangrijk. Want Jeruzalem krijgt een nieuwe burgemeester, omdat de zittende burgemeester, Nir Birkat, zich alleen met de nationale politiek wil gaan bezighouden. Hij is lid van de Likoedpartij. Daarom is een hoge verkiezings­deelname van groot belang. Onder de kandidaten is er slechts één seculiere, dus niet-religieuze, kandidaat. Alle andere dragen een kippa, één van hen is orthodox. Daarmee zeg ik nu niet dat ik iets tegen religieuze Joden heb, helemaal niet, maar in Jeruzalem is het grootste deel van de burgers nog steeds seculier, en zij zouden best graag een niet-religieuze burgemeester zien.

Maar het zijn meestal uitgerekend de niet-religieuze kiesgerechtigden die uiteindelijk geen tijd hebben kunnen vinden om naar het stemlokaal te gaan, om wat voor reden dan ook. Maar naderhand staan ze vooraan om over de uitslag te klagen, dat er te veel orthodoxe Joden in de gemeenteraad zijn. Zo zie ik het althans. Ik hoop alleen dat de kiezers de vrije dag, in plaats van voor de verkiezingen, niet voor een leuk uitstapje naar de natuur zullen gebruiken – ik bedoel, dat uitstapje mogen ze best maken, maar alsjeblieft pas na het uitbrengen van hun stem.

Wie van deze vier zal de nieuwe burgemeester van Jeruzalem worden? Van links naar rechts: Yossi Daitch, Ofer Berkovich, Moshe Leon und Ze'ev Elkin (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Voor onze jongste zoon is het de eerste keer dat hij mag stemmen. Hij is nog geen 18 jaar oud, maar aan de gemeenteraads­verkiezingen mag je al vanaf je 17 jaar meedoen. Overigens zullen de verkiezingen in Modi’in niet erg dramatisch zijn. De huidige burgemeester Chaim Bibas is zeer geliefd en is de enige kandidaat. Over de verkiezingen en de resultaten, vooral de verkiezingen in Jeruzalem en Tel Aviv, zal ik u uiteraard vanaf woensdag informeren. Maar ik herinner u er nogmaals aan dat er morgen op onze website geen of weinig nieuwsberichten zullen staan.

En nu ben ik u nog het weer voor vandaag verschuldigd. De storm schijnen we achter ons te hebben. Vandaag zou het helder en droog zijn, en ietsje warmer. De temperaturen zullen tegen het weekeinde weer heel zomers worden. En waarom ook niet, het is immers al bijna november.
En hier is dan het weer voor vandaag in Israël: Helder en droog, met een verdere lichte temperatuur­stijging. ’s­Ochtends harde oostenwind in de bergen in het noorden, in het midden en in de Negev. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 28 graden, Haifa 27 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 28 graden, aan de Dode Zee 29 graden, Be'er Sheva 27 graden, Eilat aan de Rode Zee 33 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter verder gedaald en staat nu op 214,58 meter onder de zeespiegel.

Nu wens ik u een prettige en rustige maandag en een goede start van de nieuwe werkweek. Vanaf woensdag, na de gemeenteraadsverkiezingen, zijn we er weer voor u. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.