Groeten uit Israël: Sderot is de rakettenregen zat

Sunday, October 28, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Wat een weekeinde! Ik had me een rustig weekeinde gewenst, maar in plaats daarvan kreeg het zuiden een rakettenregen vanuit de Gazastrook. Wat nu misschien wat onschuldig zal klinken, was voor de bewoners in het zuiden allesbehalve leuk. Ze mochten de nacht voor de shabbat in de veiligheidsruimtes doorbrengen. Daar zal wel niemand veel slaap hebben gehad. De nacht werd voortdurend verstoord door het huilen van de sirenes die voor nog meer raketten waarschuwden.

En toen? Toen was alles weer zoals altijd. De reeds traditionele 'routine' begon. Elke raketaanval werd beantwoord met aanvallen van de Israëlische luchtmacht op de zogenoemde 'terreurdoelen'. Natuurlijk werden de mensen in Gaza van tevoren door het Israëlische leger gewaarschuwd voor de aanvallen; men wilde immers geen civiele slachtoffers ten gevolge van de Israëlische reactie. Ook toen een nieuw Hamas-hoofdkwartier van vijf verdiepingen werd aangevallen, was er eerst een oproep van het Israëlische leger die de aanval aankondigde en de mensen adviseerde het gebouw te verlaten.

Kunt u zich voorstellen dat terroristen van Hamas, of van welke andere terreurgroep dan ook, eerst in Sderot of elders de Israëliërs telefonisch verzoekt hun woningen te verlaten of naar de beschermde ruimte te gaan? Nu zullen Israëlische critici zeggen dat de raketten toch meestal worden afgevangen, en dat ze ook niet te vergelijken zijn met de bommen van de Israëlische luchtmacht. Deze critici vergeten echter ook de dansen en feesten met veel zoetigheid uit Gaza, wanneer een aanval vanuit Gaza op Israël toch een keer is gelukt en Israëlische burgers schade leden of zelfs om het leven kwamen. En moeten wij aangeklaagd worden omdat we een middel tegen die raketten uit Gaza hebben gevonden? Men vergeet maar al te graag dat de raketten uit Gaza een doel hebben: Israëliërs te doden.

En nu mogen we weer verdergaan met de dagelijkse routine. Geen probleem, de mensen in het zuiden kennen dat al. Een paar raketten, of twee nachten in de schuilruimte, huilende kinderen die het niet interesseert dat de Iron Dome zijn werk wel doet, hier en daar een knal en een raket die op open terrein neerkwam en daar explodeerde. Dat open veld kan soms ook weinige meters van een woning liggen. En dan was er steeds weer een overeenkomst over een wapenstilstand. Waarom toch al die opwinding? Vandaag mogen de kinderen weer naar school gaan, alles is in orde.

Maar is dat dat wel zo? Zoudt u, beste lezer, in staat zijn in een dergelijke realiteit te leven? Zoudt u bereid zijn om uw kinderen in een dergelijke realiteit te laten leven? Daarover zouden ook onze beste Israël-critici eens moeten nadenken. Vandaag zullen de kinderen in de buurt van de Gazastrook niet naar school gaan. Daar is men niet meer bereid om naar de dagelijkse routine terug te keren en het dagelijks leven weer op te nemen. Het mag niet normaal zijn.

Bewoners van het grensgebied rond de Gazastrook hebben er genoeg van. Ze demonstreerden gisteren bij de toegang tot de stad Sderot

En nu nog het weerbericht. Het wordt langzaamaan weer warmer en het is droog.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Overwegend helder en droog, met ene lichte stijging van de temperatuur. Stevige oostenwind in de bergen in het noorden en midden van het land. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 21 graden, Tel Aviv 27 graden, Haifa 25 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 29 graden, aan de Dode Zee 31 graden, Be'er Sheva 26 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een centimeter verder gezakt en staat nu op 213,57 meter onder de zeespiegel.

Met deze wat kritische 'Groeten uit Israël' wens ik u nog een prettige en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.