Gazastrook: Rellen en raketten, protest tegen de situatie

Sunday, October 28, 2018 |  Dov Eilon
Een onrustige shabbat ligt achter ons, met de gebruikelijke duizenden 'demonstranten' langs het grenshek van de Gazastrook, gevolgd door tientallen raketten en mortiergranaten. De bewoners van de districten rond de Gazastrook brachten de nacht op zaterdag door in de veiligheidskamers.

Het eerste raketalarm was op vrijdag kort na 22 uur. Het Iron Dome raketverdedigingssysteem heeft de meeste raketten uitgeschakeld. De overige kwamen neer in open gebieden zonder grote schade aan te richten, afgezien van kleine schade in een kas in de Kibboets Netiv HaAsera.

De raketaanvallen werden voorafgegaan door weer een onrustige vrijdag met ongeveer 16.000 'demonstranten' en relschoppers bij het grenshek met de Gazastrook. Ze gooiden stenen, molotovcocktails en granaten naar de Israëlische soldaten. Vier Palestijnen werden gedood door schoten van Israëlische soldaten.

'Demonstranten' bij het grenshek, vrijdag (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

In de avond begon de raketbeschieting van Israël. De reactie van de Israëlische luchtmacht liet niet lang op zich wachten. Er werd een reeks Hamas-doelen aangevallen. Als gevolg daarvan kwamen er meer raketaanvallen. Zo ging het de hele nacht door. En ook op de ochtend van de shabbat ging de uitwisseling van slagen door. Het laatste raketalarm klonk op de ochtend van de shabbat om 10:10 uur.

Onder de doelen, die door de Israëlische luchtmacht werden aangevallen, was het nieuwe Hamas-hoofdkwartier, dat volledig werd vernietigd. Voor de aanval werd de mensen in het gebouw gevraagd het vijf verdiepingen tellende gebouw te verlaten.

Er werden ongeveer 39 raketten op Israël afgeschoten en Israël voerde luchtaanvallen op meer dan 80 doelen van de terreurorganisaties Hamas en de Islamitische Jihad. De laatste Israëlische aanval vond plaats na de raketaanval van gisterochtend. In reactie daarop werden 8 doelen van de Islamitische Jihad aangevallen.

Daarna maakte Islamitische Jihad, die naar verluidt verantwoordelijk was voor de raketaanvallen, bekend dat zij akkoord zouden gaan met een door Egypte bemiddelde (= opgedrongen) wapenstilstand, indien Israël zijn aanvallen op de Gazastrook zou stoppen.

Daarmee eindigde een nieuwe 'ronde' van 39 raketten en mortiergranaten, de meest intense beschieting van Israël sinds begin augustus, toen niet minder dan 150 raketten en mortiergranaten vanuit de Gazastrook op Israël waren afgevuurd.

Israël beschuldigde Syrië en Iran ervan achter de raketaanvallen op Israël te staan, die door de Islamitische Jihad werden uitgevoerd. Minister van Defensie Avigdor Lieberman riep op tot een scherpe reactie op de raketbeschieting, maar na het akkoord over een wapenstilstand bleef het rustig.

Bewoners van grensgebied met de Gazastrook protesteren
Daarom werd aan de inwoners van het grensgebied van de Gazastrook gevraagd om terug te keren naar de dagelijkse routine, zoals ze dat de afgelopen maanden zo vaak hebben gedaan. Maar ze zijn niet langer bereid om met deze routine te leven. Zij verwachtten deze keer een scherpere reactie van de Israëlische kant.

Uit protest tegen de zeven maanden durende terreur in het grensgebied met de Gazastrook heeft zich nu een protestgroep ontwikkeld. Gisteravond demonstreerden de inwoners van de stad Sderot bij de ingang van hun stad. Vandaag werden de bewoners opgeroepen om hun kinderen niet naar scholen te sturen uit protest tegen de eindeloze terreur. Het doel van de protesten is om eindelijk vrede te krijgen en een einde te maken aan de voortdurend escalerende 'rondes' van geweld en terreur.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.