Israël is niet meer zo 'geïsoleerd' in de Arabische wereld

Sunday, October 28, 2018 |  Ryan Jones, Redactie Israël Today
De bewering van Palestijnse nationalisten en hun sympathisanten, dat Israël wereldwijd wordt geboycot omdat het nog niet heeft meegewerkt aan de oprichting van een Palestijnse Staat, wordt gemakkelijk ontkracht. Want Israël is niet eens zo geïsoleerd binnen de Arabische wereld.

Afbeelding: Netanyahu ontmoeting met sultan Qaboos in zijn paleis in Muscat, Oman op 26 oktober 2018. (Foto: kabinet van de Israëlische premier)

Decennialang heeft de rest van het Midden-Oosten de Joodse Staat inderdaad geboycot. Maar dat is de laatste tijd veranderd, alleen de afgelopen week waren er al enkele voorbeelden die wezen op een sneller verloop van het normali­serings­proces.

De Israëli's werden dit weekeinde verrast wakker met krantenkoppen, die ons meedeelden dat premier Benjamin Netanyahu net was teruggekeerd van een geheim bezoek aan Oman, het eerste bezoek van een Israëlische premier aan Oman sinds 20 jaar. Dat was in 1996, toen premier Itschak Rabin eveneens in het geheim naar de golfstaat reisde, waarmee Israël geen diplomatieke betrekkingen heeft.

Een week geleden bezocht de Palestijnse leider Abbas eveneens Oman. Dit kleine land staat erom bekend, dat het in het Israëlische-Palestijnse conflict aan de zijlijn staat, waarbij het een Staat voor de Palestijnen eist, maar ook het recht van de Joden op een eigen Staat erkent.

Netanyahu was door de leider van het land, Sultan Sayyid Qaboos bin Said Al Said, persoonlijk uitgenodigd in de Omaanse hoofdstad Muscat om regionale kwesties te bespreken. Hij werd vergezeld door enkele functionarissen van het ministerie van Defensie, waaronder Yossi Cohen, de leider van Mossad, en de directeur van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een dag later sprak de Omaanse minister van Buitenlandse Zaken Yousuf bin Alawi een veiligheidstop in Bahrein toe, waar hij de rest van het Arabische Midden-Oosten aanspoorde om eveneens de Joodse Staat te omarmen:
'Israël is een Staat die aanwezig is in de regio en dat begrijpen we allemaal. De wereld is zich hier ook van bewust en misschien is het tijd dat Israël op dezelfde manier wordt behandeld [als andere staten] en ook dezelfde verplichtingen draagt,' zei bin Alawi op de IISS Manama Dialogue conferentie, ondanks de kritiek van andere Arabische landen op het bezoek.

Dit weekeinde gebeurde het ook, dat de Verenigde Arabische Emiraten gastheer waren van de jaarlijkse Abu Dhadi Judo Grand Slam, en voor het eerst mochten Israëlische judoka's onder hun nationale vlag meedoen. Drie Israëliërs wonnen bronzen medailles en de Israëlische vlag werd getoond toen die werden uitgereikt door de Arabische gastheren.

En belangrijker was, dat de Israëlische minister van Cultuur en Sport Miri Regev in haar officiële functie was uitgenodigd om de wedstrijd bij te wonen. Foto's van Regev die vriendschappelijk omgaat met de president van de VAE, Mohamed Bin Tha'loob Al Derai, trok al snel de aandacht in de regio.

Deze recentere ontmoetingen vonden plaats in een tijd van een algemene verbetering van de betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië. Hoewel Jeruzalem nog steeds geen officiële betrekkingen heeft met deze Arabische landen, betekent hun bereidheid om in het openbaar hartelijk om te gaan met de Joodse Staat en zijn leiders, een enorme verandering sinds 1 september 1967, toen deze zelfde landen samen met de rest van de Arabische wereld de Resolutie van Khartoem ondertekenden, die alle banden met Israël verbiedt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.